Giovanni Trapattoni
0

"Italija nije spremna za pomoćne sutkinje"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za razliku od engleskog Premiershipa, talijanska Serija A nije spremna za uvođenje ženskih sudija na prvoligaške terene, smatra renomirani talijanski strateg, 71-godišnji Giovanni Trapattoni, koji obnaša dužnost selektora Republike Irske.

"S obzirom na prirodu talijanskog prvenstva, bilo bi neprikladno da žene pokrivaju aut-liniju i obnašaju dužnost pomoćne sutkinje. Pokušali smo i mi to u Italiji, ali nije to dobro rješenje jer navijači bacaju sve i svašta prema travnjaku", objasnio je novinarima u Dublinu Trapattoni.

Njegov komentar potaknut je kontroverznim događajem proteklog vikenda. Dvojica poznatih engleskih sportskih komentatora, Richard Keys i Andy Gray, našli su se na udaru otočkih medija nakon niza seksističkih izjava koje su izgovorili misleći da su im mikrofoni isključeni.

Njihov poslodavac Sky Sports morao se javno izviniti zbog ispada svojih vodećih nogometnih komentatora nakon subotnje utakmice između Wolverhamptona i Liverpoola. Keys je započeo razgovor s kolegom rekavši, nakon pogotka Fernanda Torresa, kako bi 25-godišnju linijsku sutkinju Sian Massey trebalo naučiti šta znači pravilo zaleđa.

Iako je snimka naknadno potvrdila da je sutkinja opravdano pustila igru, Gray se složio s Keysom, ustvrdivši kako žene ne razumiju šta je ofsajd i da ne bi trebale suditi premierligaške utakmice.

Sky Sports je dvojicu svojih uglednih komentatora privremeno suspendirao, kao i trećeg, Andyja Burtona, koji je na spomenutoj utakmici obnašao dužnost reportera s terena, te je, također, na neprikladan način opisao sudijske kapacitete Sian Massey.

"Gledao sam tu utakmicu, sutkinja je donijela odličnu odluku! Ko zna, zna, nije bitno je li muško ili žensko. Ne vidim razloga zbog čega i žene ne bi sudile ako su sposobne za to", zaključio je Trapattoni.