Nogomet
7

Irkinja rame uz rame sa Van Persijem i Rodriguezom: I žene postižu sjajne golove

Klix.ba
(Foto: AFP)
Prvi put u historiji jedna žena se našla među finalistima za dodjelu FIFA-ine nagrade Puškaš za najbolji gol godine.
Foto: AFP
Foto: AFP

Stephanie Roche je članica ženske fudbalske reprezentacije Irske, a igra za francuski tim ASPTT Albi. Konkurenciju za gol godine čine joj slavne kolege James Rodriguez i Robin van Persie.

Stephanie je svoj magični gol postigla za irski tim Peamount United u oktobru prošle godine. Kaže da njene utakmice uglavnom niko ne snima, ali je snimak koji je njen menadžer postavio na YouTube pregledan više od tri miliona puta.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Sretna sam što su u FIFA-i prepoznali moj gol i što je za njega glasalo puno ljudi", kazala je Roche. "To me raduje".

Nije joj važno što je njenom golu svjedočilo manje do 100 ljudi, što je sitno u odnosu na njene konkurente, koje je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu gledalo više desetina hiljada navijača.

"Nagrada Puškaš se dodjeljuje za gol godine, ne kaže se u kojem takmičenju, samo je važno da je postignut u fudbalu. Volim misliti da će ljudi moj gol posmatrati kao lijep, a ne razmišljati o takmičenju ili timovima protiv kojih je postignut", kazala je.

Irska fudbalerka se nada da će njena nominacija privući više pažnje javnosti na ženski fudbal.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Mnoge žene širom svijeta postižu sjajne golove, ali oni ostaju neprimijećeni. Ovo ljudima može dati vjetar u leđa da gledaju ženski fudbal", poručila je.

Javnost za najbolji gol može glasati na stranici FIFA-e, a pobjednik će biti proglašen 12. januara 2015. godine.