Nogomet
1

Iran - BiH, susret starih nogometnih poznanika i dobrih prijatelja

Piše: J. H.
Nogometne reprezentacije BiH i Irana susrest će se 25. juna na stadionu Arana Fonte Nova u okviru posljednjeg meča grupe F Svjetskog nogometnog prvenstva. Bit će ovo susret starih poznanika i dobrih prijatelja.

Iran je među prvima priznao nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu nakon referenduma 1992. godine. Tamošnja nogometna reprezentacija je godinu dana nakon otcjepljenja BiH od Jugoslavije odlučila odigrati prijateljski susret sa FK Sarajevo koji je u to vrijeme predvodio Fuad Muzurović. Desilo se to 12. septembra 1993. godine na stadionu Azadi u Teheranu u oproštajnom meču iranskog kapitena Sirousa Ghayeghrana. Bordo tim je pobijedio 3:1. U to vrijeme, FIFA još uvijek nije u svoje članstvo primila Nogometni savez BiH.

Tim sa Koševa je iz okupiranog Sarajeva otišao preko Sarajevskog aerodroma zahvaljujući velikom vojnom i policijskom osiguranju.

Od 1997. godine mnogi bh. i iranski nogometaši dijelili su bundesligaške svlačionice. Tako je Hasan Salihamidžić u Bayernu igrao sa tri Iranca, Alijem Daeijem, Vahidom Hashemianom i Alijem Karimijem dok mu je u Wolfsburgu saigrač bio Ashkan Dejagah.

Legendarni kapiten bh. nogometne selekcije Sergej Barbarez je u Hamburgu igrao sa dvojicom Iranaca, Vahidom Hashemianom i Mehdijem Mahdavikijom.

Zlatan Bajramović, bivši reprezentativac BiH, također je dijelio svlačionicu sa Irancima. Dok je igrao za Eintracht Frankfurt saigrač mu je bio Mehdi Mahdavikia a svlačionicu St. Paulija dijelio sa Alirezom Mansourianom. Ivica Grlić, još jedan bivši bh. reprezentativac, je u Fortuni iz Kelna igrao sa Mehdijem Pashazadehom.

Sadašnji golman iranske reprezentacije, Daniel Davari, igra sa bh. stoperom Erminom Bičakčićem u Eintrachtu iz Braunschweiga. Ashkan Dejagah je u Wolfsburgu igrao sa Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem, a ranije i sa Sejadom Salihovićem u Herthi iz Berlina.

Mnogi bh. nogometaši svoj hljeb su zarađivali ili još uvijek zarađuju u iranskoj nogometnoj ligi. To su Alen Avdić (Saba Battery Tehran, Bargh Shiraz), Asmir Avdukić (Persepolis Tehran, Mladen Bartolović (Foolad Ahvaz), Samir Bekrić (MES Kerman/Fajr Sepasi), Faruk Ihtijarević (Pas Hamedan), Almir Tolja (Saba Battery Tehran, Saba Qom, Nassaji Mazandaran) i Enes Mešanović (Bargh Shiraz).

Interesantno, Miroslav Ćiro Blažević vodio je obje reprezentacije tokom svoje karijere.

Što se međusobne statistike tiče, Iranci su do sada četiri puta pobjeđivali BiH. U tih pet utakmica, bh. reprezentacija je jednom uspjela izvući remi. Najbolji strijelac u međusobnim susretima je Ali Daei sa tri gola. Džeko ima dva gola protiv Iranca.

Prethodni susreti:

22. jula 2001. BiH - Iran 2:2

Prijateljska utakmica u Bihaću završena je bez pobjednika, 2:2. Za BiH su pogađali Sead Seferović i Miroslav Dujmović dok su Sirous Dinmohammadi i Faraz Fatemi bili strijelci za Iran.

10. august 2001. Iran - BiH 4:0

Nekoliko sedmica nakon Bihaća, ove dvije reprezentacije igrale su na LG kupu u Teheranu. Iran je tada sa 4:0 pobijedio BiH zahvaljujući golovima Mehdija Hashemijana, Alija Daeija i Alija Karimija.

2. februar 2005. Iran - BiH 2:1

U prijateljskom susretu na stadionu na kojem je FK Sarajevo pobijedilo reprezentaciju Irana 1993. godine, reprezentacija BiH je izgubila 2:1 zahvaljujući golovima Alija Daija i Arasha Borhanija. Nogometnu reprezentaciju BiH u vodstvo je doveo Elvir Bolić u 17. minuti nakon čega su Iranci napravili preokret.

31. maj 2006. Iran - BiH 5:2

Godinu dana kasnije, naša reprezentacija ponovo je gostovala u Teheranu. Pred oko 40.000 gledatelja, domaća selekcija pobijedila je sa 5:2. Mehrzad Madanchi, Vahid Hashemian, Rahman Rezaei, Gholam Reza Enayati i Rasoul Khatibi pogađali su za Iran dok su strijelci za BiH bili Zvjezdan Misimović i Sergej Barbarez.

12. august 2009. BiH - Iran 2:3

Nakon 0:0 u prvom poluvremenu, gledatelji su u drugih 45 minuta vidjeli čak pet golova. Džeko je sa svoja dva gola doveo BiH u vodstvo a onda je uslijedio potpuni preokret. Po jedan gol za pobjedu Irana su postigli Masoud Shojaei, Arash Borhani i Andranik Teymourian.