Nogomet
1

Infantino: Barem 40 zemalja na Mundijalu 2026.; Lineker: Ma dajte, ne uništavajte takmičenje

Klix.ba
Gianni Infantino i Gary Lineker (Foto: EPA)
Gianni Infantino i Gary Lineker (Foto: EPA)
Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izjavio je da postoji velika mogućnost da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine zaigra minimalno 40 zemalja. Takav prijedlog nailazi na neke oštre reakcije.

Od dolaska na čelo FIFA-e u februaru ove godine, jedna od stvari za koje se Infantino zalagao je proširenje broja zemalja učesnica na svjetskim prvenstvima. Na iduća dva svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine nastupat će 32 selekcije, na koliko smo i navikli, ali na SP 2026. godine FIFA namjerava otvoriti mjesto za barem 40 zemalja.

"Osjećaj u vijeću je više pozitivan zbog mogućnosti proširenja. Kada se ekipa kvalifikuje na prvenstvo, onda je u cijeloj zemlji euforija. Više omladinaca želi igrati fudbal, kompanije se žele uključiti u sponzorstva i benefiti su obimni", kazao je Infantino.

Jedan od kritičara ovog prijedloga je legendarni Gary Lineker, koji trenutno radi kao TV komentator na BBC Sportu i BT Sportu.

"Ma dajte, gospodine Infantino! Vaš mandat morate koristiti za najbolje interese fudbala, a ne vaše lične interese. Ne uništavajte Svjetsko prvenstvo! Molim vas", napisao je Lineker na Twitteru.