Nevjerovatan podatak
13

Ima nešto u tom podneblju: Trojica trenera u polufinalu Lige prvaka su iz iste regije

D. P.
Pioli i Inzaghi vodit će nove dvije velike bitke (Foto: EPA-EFE)
Pioli i Inzaghi vodit će nove dvije velike bitke (Foto: EPA-EFE)
Među zanimljivim statističkim parametrima i kuriozitetima uoči polufinalnih utakmica Lige prvaka izdvaja se podatak da trojica od četvorice trenera dolaze iz iste regije unutar jedne države.

Real Madrid i Manchester City spojili su se u jednom polufinalnom paru, a veliki milanski derbi Milan i Inter igrat će u drugom polufinalnom paru Lige prvaka, nakon čega ćemo dobiti učesnike finalne utakmice za novog prvaka Evrope.

Da su italijanski treneri nešto najbolje u svijetu nogometa, to nije nikakva novost. Već decenijama najveći evropski nogometni stručnjaci dolaze upravo iz ove zemlje, no ovoga puta Italijani su otišli korak dalje. Trojica od četvorice trenera u polufinalu Lige prvaka dolaze iz iste zemlje, ali i iste regije unutar Italije.

Stefano Pioli (Milan), Simone Inzaghi (Inter) i Carlo Ancelotti (Real Madrid) svi su iz regije Emilia Romagna.

Inzaghi je rođen i odrastao u Piacenzi, Pioli je iz Parme dok je Ancelotti iz malog mjesta Reggiolo.

Mjesto porijekla nije jedino što spaja ovu trojicu vrhunskih stručnjaka. Zanimljivost je i ta da su sva trojica makar jednom tokom karijere vodila neki klub iz rodne regije.

"Uljez" u polufinalistima Lige prvaka predstavlja Pep Guardiola, koji sa svojim Manchester Cityjem traži prvu titulu prvaka Evrope koja bi se slavila na Etihadu.