Nogomet
291

Ibrahimović donio prvi trofej Unitedu: Crveni đavoli savladali Leicester u Community Shieldu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Manchester United je savladao Leicester City sa 2:1 u Community Shieldu i tako osvojio prvi trofej u eri Josea Mourinha.

Community Shield je engleska verzija Super kupa gdje se sastaju aktuelni šampion lige i FA Cupa.

Ovo je bio debitantski nastup za Zlatana Ibrahimovića i Josea Mourinha za Manchester United u zvaničnim utakmicama. Prvi meč i prvi trofej.

United nije briljirao niti bio protivnik koji je ponudio više od popularnih Lisica, ali je na kraju podigao trofej.

Na početku meča Crveni đavoli su imali kontrolu, ali je u 20. minuti Okazaki pogodio prečku udarcem glavom nakon kornera. Prethodno je isti igrač opasnim šutem izborio korner.

U momentima kada je Leicester preuzeo inicijativiu, sjajnim solo prodorom Lingard je pogodio za vodstvo Uniteda od 1:0 u 31. minuti.

Nakon velike greške Fellainija, Vardy je u 52. minuti izjednačio na 1:1. Potom su uslijedile izmjene na obje strane i kada se činilo da bismo mogli gledati penale na scenu je stupio Zlatan Ibrahimović koji je do tada bio poprilično neprimjetan.

Valencia je centrirao sa desne strane, a Ibraihimović nadvisio Morgana u skoku i u 83. minuti pogodio za pobjedu. Istina, Šveđanin je bio u blagom ofsajdu. Leicester je nakon toga imao nekoliko opasnih napada, ali na kraju titula je otišla u ruke Manchester Uniteda.

Debitantski nastup za United upisali su Bailly, Ibrahimović i Mkhitaryan, dok su za Leicester to učinili Musa, Hernandez i Mendy.

Manchester United: De Gea, Valencia, Bailly, Blind, Shaw (Rojo 70'), Carrick (Herrera 61'), Fellaini, Lingard (Mata 63', Mkhitaryan 93'), Rooney (Schniderlin 87'), Martial (Rashford 70'), Ibrahimović.

Leicester City: Schmeichel, Simpson (Hernandez 62'), Huth (Ulloa 89'), Morgan, Fuchs (Schlupp 80'), Mahrez, Drinkwater, King (Mendy 62'), Albrighton (Gray 46'), Okazaki (Musa 46'), Vardy.