Nogomet
9

Ibišević: U životu sam se morao boriti za sve, sanjam odlazak u Brazil

Klix.ba
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
Stuttgart Vedada Ibiševića danas će odmjeriti snage sa Bayernom u finalu Kupa Njemačke. Tim povodom, zvanična stranica Bundeslige uradila je intervju sa bh. reprezentativcem.

Put Vedada Ibiševića prema vrhu bio je dug i trnovit, piše novinar Andreas Messmer u uvodnom dijelu intervjua sa Ibiševićem. Kao tinejdžer, morao je napustiti Bosnu i Hercegovinu koja je tek proglašena nezavisnom državom.

Sa svojom porodicom stigao je u Švicarsku, a nakon toga otišao u Sjedinjene Američke Države. Njegova nogometna karijera krenula je uzlaznom putanjom nakon što se vratio u Evropu gdje je igrao za PSG, Dijon i Alemanniju Aachen.

Ipak, Ibišević je prelaskom u Hoffenheim napravio ono što je rijetko kome uspjelo. U svojoj drugoj sezoni u ekipi i prvoj u elitnom rangu njemačkog nogometnog takmičenja, Ibišević je na polusezoni bio prvi strijelac Bundeslige, postigavši 18 golova u 17 utakmica.

Danas, Vedo nosi dres Stuttgarta u kojem je jedan od najboljih igrača. Uoči večerašnje utakmice protiv Bayerna, popularni Vedo kaže da su ulaskom u finale Kupa Njemačke, donekle ispunili svoj cilje za ovu sezonu.

"Osigurali smo svoje mjesto u Evropi naredne sezone. To je rezultat napornog rada", kaže 28-godišnji reprezentativac na početku razgovora.

Ibišević: Sretan sam u Stuttgartu
Ibišević: Sretan sam u Stuttgartu

Ibišević dodaje da u timu nisu zadovoljni kada je riječ o učinku u Bundesligi gdje su sezonu završili na 12. mjestu. Iako je postigao 15 golova, Vedo kaže da je mogao imati i bolji učinak.

"Tim ne ovisi samo o meni. Ima tu još odličnih igrača. Imali smo dobre i loše periode kao kolektiv. Iskreno, ne vjerujem da ekipa ovisi samo o meni", kazao je Ibišević.

Na upit da li, kao jedan od najiskusnijih igrača u Stuttgartu, pomaže mladim nogometašima, Ibišević kaže da im je uvijek dostupan.

"Kad sam bio mlađi, uvijek sam volio čuti savjete starijih igrača i uvijek sam imao nekoga pored mene", odgovorio je napadač Zmajeva.

Vedo dodaje i to da se u proteklih 18 mjeseci osjećao dobro i da se odlično uklopio u ekipu. Ipak, ne zaboravlja svoje djetinjstvo i sve ono šo mu se dešavalo od Vlasenice, Švicarske, SAD-a, Francuske pa do Njemačke.

"Sve to utjecalo je na mene kao osobu. Kada igram nogomet, sa sobom nosim i taj svoj karakter. Možda sam zbog toga malo više emotivan kao igrač. Morao sam se mnogo boriti u životu. A u nogometu je važno da ste borac i da sami sebi pravite put. To iskustvo mi je mnogo pomoglo", kaže Ibišđević.

On dodaje da je večerašnja utakmica najvažnija u njegovoj nogometnoj karijeri i prva finalna u kojoj će igrati.

"Bayern je favorit. Teško je pronaći slabosti u toj ekipi. To što smo autsajderi je naša šansa. Kao što sam rekao, morate se boriti u životu i veselim se večerašnjoj utakmici", dodaje napadač Stuttgarta.

Vedo sanja odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu naredne godine
Vedo sanja odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu naredne godine

Novinar nije propustio priliku ne pitati za igre u reprezentaciji BiH i Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Odlazak u Brazil bio bi ostvarenje snova", odgovorio je Vedad Ibišević.