Iako je živio u pet različitih država
0

Ibišević: Moj dom je prije svega Bosna

Totalsport
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević i Tobias Weiss, obojica nogometaši Hoffenheima, veliki su prijatelji. Tako je na zvaničnom sajtu njemačkog kluba objavljena zanimljiva priča o njihovom drugarstvu.

Ibišević i Weiss su u Hoffenheimu od 2007. godine. Njih su dvojica ključni igrači kluba iz Sinsheima. Zanimljivo je da su imali i sličnu sudbinu. Ibišević je pokidao ligamente u zimu 2009. godine, što ga je na duže vrijeme udaljilo s terena. Istina, Vedadu je bilo potrebno jako puno vremena da se vrati u pravu formu.

S druge strane, Weiss je također imao tešku povredu koljena te je morao na tri operacije, no ovaj hrabri veznjak, baš kao i bh. reprezentativac, niti u jednom trenutku nije odustajao.

Ibišević je tešku povredu imao i početkom ove sezone, no vratio se na briljantan način s dva gola u zadnje dvije prvenstvene utakmice. Novinar zvaničnog sajta podsjetio ih je u baru gdje su igrali bilijar.

"Ranije smo često igrali bilijar, u posljednje vrijeme i ne igramo tao često", kaže Ibišević, koji je pohvalio svog prijatelja.

"Kada sam vidio Tobsea prvi put u timu, mislio sam da je tu odavno, ali sam tek kasnije saznao da je došao samo dvije sedmice prije mene. On je agresivan igrač koji uvijek daje pun gas. Nije sebičan i dobro sarađuje sa ostalim igračima na terenu", kazao je naš reprezentativac.

Weiss se odužio Ibiševiću riječima kako je "rođeni strijelac koji uvijek preuzima odgovornost i napada protivnički gol".

"Odmah u početku smo se sprijateljili. Tobse je veliki čovjek. Ponekad je malo lud, ali uvijek je za zabavu!", našalio se popularni Vedo.

Ibišević je rođen u Bosni i Hercegovini, za vrijeme rata njegovi roditelji otišli su u Švicarsku, a onda u SAD, gdje Vedo počinje profesionalnu karijeru. Kasnije je igrao u Francuskoj, a onda je otišao u Njemačku. Živio je pet različitih država, a njegov dom je:

"To je dobro pitanje. Moj dom je, prije svega, naravno Bosna. No, moja obitelj uglavnom živi u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je i to također moj dom. I Njemačka je postala moj dom."

Na pitanje da li bi se mogao priviknuti na novi dom, naš reprezentativac je odgovorio:

"Da budem iskren, ne mogu to trenutno zamisliti. No, kao profesionalni nogometaš nikada ne reci nikad".