Nogomet
0

I Van Basten kandidat za trenera AC Milana

Totalsport
Marco van Basten (Foto: Reuters)
Marco van Basten (Foto: Reuters)
Jedan od najvećih nogometaša u historiji AC Milana, Nizozemac Marco van Basten (46), na listi je kandidata za preuzimanje milanske ekipe, piše Gazzetta dello Sport.

Legendarni centarfor Milana, koji je klub sa San Sira vodio do dva uzastopna naslova evropskih prvaka 1989. i 1990. godine, dodan je listi potencijalnih Leonardovih nasljednika na kojoj su već od prije Mauro Tassotti, Filippo Galli i Frank Rijkaard, sve redom Van Bastenovi saigrači iz igračkih dana, kao i bivši trener Cagliarija Massimiliano Allegri, navodi isti izvor.

Leonardo će najvjerovatnije napustiti klupu na kraju sezone nakon što je sam priznao da je u vrlo lošim odnosima s predsjednikom Berlusconijem, koji mu zamjera što nije osvojio nijedan trofej.

Kandidat je Van Basten za trenera bio i prošlog ljeta, ali su se u klubu sa San Sira tada radije opredijelili za vlastitog uposlenika Leonarda.

Van Basten se trenerski afirmisao na klupi nizozemske nogometne reprezentacije, koju je vodio na Euru u Austriji i Švicarskoj 2008., kao i na SP-u u Njemačkoj 2006. godine. Nakon toga radio je u Ajaxu. Ostavku je u amsterdamskom klubu podnio pretkraj prošle sezone.