Luis Figo
0

"Hvala svima, u nedjelju se opraštam!"

Totalsport
Interov veličanstveni portugalski nogometaš Luis Figo u otvorenom je pismu potvrdio oproštaj od karijere u nedjeljnoj utakmici protiv Atalante.

''Dragi Interovi prijatelji, u nedjelju, 31. maja 2009. godine, odigrat ću posljednju utakmicu u mojoj profesionalnoj karijeri. Želio bih vam se zahvaliti, dragi navijači Intera, što ste mi od prvog dana mog dolaska u Milano pokazali privrženost. Zahvaljujem se i navijačima Sportinga, Barcelone, Reala i portugalske reprezentacije. Sretan sam što će moja oproštajna utakmica ujedno biti i proslava Interovog četvrtog uzastopnog naslova prvaka Italije. Pobjede su tijekom cijele moje karijere bile glavni cilj, zbog kojeg sam naporno radio i bio spreman na mnoge žrtve. Uvjeren sam da će Inter nastaviti svojim putem i osvajati još i više trofeja u budućnosti. S ljubavlju, Luis Figo.''

Figo je u Inter stigao iz Real Madrida 2005. godine. Odigrao je 104 utakmice u Seriji A i postigao 9 golova. S tim je klubom, uz četiri uzastopna naslova prvaka, osvojio Kup Italije 2006. godine i tri Superkupa.

U Sportingu je osvojio Kup 1995. godine, u Barceloni dva prvenstva, dva Kupa kralja, bivši Kup pobjednika kupova 1997. godine, te španski i UEFA-in Superkup. U Realu su njegovu riznicu trofeja obogatila dva prvenstva, Liga prvaka 2002. godine, naslovi u Superkupu i Interkontinentalnom kupu iste godine, te dva španska Superkupa. S portugalskom reprezentacijom je najveći uspjeh ostvario plasmanom u finale Evropskog prvenstva 2004. godine, kojem je Portugal bio i domaćin.

Figo je 2000. godine dobio Zlatnu loptu France Footballa, a 2001. godine ga je FIFA izabrala za najboljeg nogometaša svijeta.