Primera
0

Hoće li se Barca oporaviti od Intera?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon teškog udarca koji su im u srijedu zadali Jose Mourinho i njegov Inter, pred nogometašima Barcelone je već u subotu novo teško iskušenje.

U 35. kolu Primere gostuju kod Villarreala, a sve osim pobjede bi moglo označiti gubitak prvog mjesta budući da madridski Real zaostaje samo jedan bod. Gostovanje kod Villarreala bi se, međutim, moglo pokazati iznimno teškim za Katalonce.

"Žuta podmornica" je ove sezone već napravila štetu Barceloni, izborivši remi na Camp Nouu u prvom dijelu prvenstva. Dogodilo se to u situaciji kada Villarreal i nije bio u dobroj formi, no nakon što je krajem janujara na mjesto trenera došao Juan Carlos Garrido, njegovi su nogometaši počeli nizati sjajne rezultate.

Dovelo ih je to do šestog mjesta na kojem se trenutno nalaze i koje ih vodi u kvalifikacije Evropske lige. No, to mjesto još uvijek nisu zacementirali, a kako im ni kvalifikacije Lige prvaka nisu nedostižne (četvrtoplasirana Mallorca ima četiri boda više), jasno je da im je utakmica protiv Barcelone iznimno važna.

"Obje će ekipe u subotu riskirati život. Barcelona će riskirati naslov prvaka, a mi izlazak u Evropu. Znamo da će biti vrlo teško, ali svi imamo veliku želju i entuzijazam. Igrat ćemo protiv velike ekipe koja će stvoriti mnoštvo prilika. Moramo biti potpuno koncentrirani jer će svaki trenutak utakmice biti vitalan", kazao je golman Villarreala Diego Lopez.

Za Barceloninog trenera Pepa Guardiolu veliki izazov će biti kako prodrmati ekipu koja je sigurno demoralizirana nakon ispadanja iz Lige prvaka. No, svjestan je da prava na kiks nema.

"Igrači su prizemljeni i tužni, ali moramo se sabrati. U subotu nas očekuje utakmica u kojoj moramo pobijediti", rekao je Guardiola, a na pitanje jesu li Inter u dvije utakmice Lige prvaka i Espanyol nedavno u Primeri razotkrili način kako zaustaviti Barcelonu, odgovorio je kratko:

"Mi nismo ni savršeni ni nepobjedivi."

Zanimljivosti:

• Villarreal je u posljednjih šest prvenstvenih dvoboja ostvario pet pobjeda, a poražen je jedino u gostima kod Getafea.

• Otkad je Juan Carlos Garrido 31. januara postao trener Villarreala, njegov klub je pobijedio u svih šest domaćih utakmica u Primeri. Ukupno žuta podmornica ove sezone kod kuće ima 12 pobjeda, tri remija i dva poraza.

• U posljednjih deset prvenstvenih okršaja ovih suparnika na El Madrigalu Villarreal je pobijedio pet puta, Barcelona četiri, a jedan je ogled završio bez pobjednika.

• Villarreal je vrlo neugodan suparnik za Barcelonu i na njezinom Camp Nouu. U zadnja su tri dvoboja u Kataloniji Villarrealovi nogometaši dva puta izborili neodlučeni ishod, a jednom pobijedili.

• Barcelona je ove sezone u gostujućim utakmicama u Primeri ubilježila 11 pobjeda, pet remija i samo jedan poraz. Forma:

Villarreal

POBJEDA 2-1 (vani) Racing (Primera, 25. aprila)

POBJEDA 2-1 (kući) Atletico (Primera, 18. aprila)

PORAZ 3-0 (vani) Getafe (Primera, 13. aprila)

POBJEDA 1-0 (kući) Sporting (Primera, 10. aprila)

POBJEDA 2-0 (vani) Valladolid (Primera, 4. aprila)

Barcelona

POBJEDA 1-0 (kući) Inter (Liga prvaka, 28. aprila)

POBJEDA 3-1 (kući) Xerez (Primera, 24. aprila)

PORAZ 3-1 (vani) Inter (Liga prvaka, 20. aprila)

REMI 0-0 (vani) Espanyol (Primera, 17. aprila)

POBJEDA 3-0 (kući) Deportivo (Primera, 14. aprila) Vjerovatni sastavi:

Villarreal (4-3-3): Diego Lopez - Angel, Godin, Gonzalo, Capdevila - Ibagaza, Bruno, Cani - Nilmar, Rossi, Llorente.

Barcelona (4-3-3): Valdes - Dani Alves, Puyol, Pique, Maxwell - Xavi, Busquets, Keita - Messi, Ibrahimović, Pedro. Izostanci:

Villarreal: Trener Garrido nema većih problema s povredama. Marcos Senna nije igrao u zadnja dva kola, ali bi trebao biti spreman barem za dio utakmice protiv Barcelone. Santi Cazorla je nakon oporavka od povrede leđa u zadnjih nekoliko utakmica kretao s klupe, tako bi moglo biti i u subotu.

Barcelona: Kataloncima se u sastav vraća Carles Puyol koji nije igrao protiv Intera zbog suspenzije. Dmitro Čigrinskij nema pravo nastupa u Ligi prvaka, ali će na El Madrigalu također biti na raspolaganju Guardioli koji vjerovatno neće moći računati samo na povrijeđenog Andresa Iniestu.