Nogomet
132

Hoće li FIFA sankcionisati Rusiju i poslati Izrael na Mundijal?

Klix.ba
Geopolitičke tenzije u Ukrajini mogle bi utjecati i na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu ove godine. Ukoliko FIFA odluči, nogometnu reprezentaciju Rusije mogla bi zadesiti sudbina Jugoslavije 1992. godine kada je reprezentaciji države u kojoj smo živjeli uskraćeno pravo da učestvuje na Evropskom prvenstvu te godine.

Sjedinjene Američke Države vrše neviđen pritisak na krovnu svjetsku nogometnu asocijaciju da isključi Rusiju sa Mundijala. Ukoliko se ovo desi, Izrael će biti putnik na smotru najboljih svjetskih nogometaša u Brazilu, piše španski list As.

Obamina administracija već je uvela sankcije Rusiji zbog svega što se dešava u Ukrajini, posebno na Krimu koji je referendumom a nakon toga i odlukom ruskih vlasti pripojen Rusiji.

Nešto slično se desilo sa Jugoslavijom '90-tih kada je počela disolucija i ratovi u bivšim jugoslovenskim državama. Te 1992. godine umjesto Jugoslavije na Evropsko prvenstvo otišla je Danska koja će na kraju osvojiti trofej prvaka Starog kontinenta.

Izrael je u kvalifikacionoj grupi F završio na trećoj poziciji, iza Rusije i Portugala. Ukoliko FIFA donese navedenu odluku, Izrael bi nakon 1970. godine mogao po drugi put učestvovati na Mundijalu.

Naredbu FIFA-i za isključenje Rusa sa Svjetskog prvenstva mogu dati jedino Ujedinjene nacije.