Kršenje ljudskih prava
47

Haos na Skupštini Bayerna: Navijači digli glas protiv sponzora, čelnici žestoko odgovorili

H. H.
Foto. Twitter
Foto. Twitter
Na godišnjoj Skupštini Bayerna došlo je do otvorenog sukoba bavarskih navijača i rukovodilaca kluba. Uz zvižduke i povike, navijači su nazvali neprihvatljivom saradnju sa Katarom, zemljom koja prema njihovom mišljenju krši ljudska prava. Počasni predsjednik Uli Hoeness, međutim, uzvratio je riječima da su u pitanju sramotni protesti.

Naime, članovi i navijači minshenskog Bayerna digli su glas protiv katarske aviokompanije "Qatar Airways" i zatražili su da klub raskine unosni ugovor o sponzorstvu.

Nakon što je početkom godine javno objavljena priča o kršenju ljudskih prava i smrti velikog broja radnika u Kataru tokom priprema i radova za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, mnogi su se javno pobunili, a među njima su i fanovi Bayerna.

"Sarađujući s državnom kompanijom, Bayern aktivno pomaže u skretanju pažnje s pritužbi za kršenje ljudskih prava i stvaranju slike Katara kao moderne, kosmopolitske zemlje", poručili su navijači Bayerna.

Posljednjih godina Bayern je redovno održavao svoje zimske pripreme u Kataru, koje sponzriše "Qatar Airways". Za navijače, koji Katar smatraju simbolom nepoštivanja ljudskih prava, neprihvatljiva je saradnja. Zbog toga su jučer bavarski čelnici bili žestoko kritikovani.

Počasni predsjednik Uli Hoeness je na kraju sastanka poručio da je "to bio najgori događaj kojem je ikada prisustvovao".

Mnogi navijači mu nisu ni dali da progovori. Zviždali su i vrištali, zbog čega je on napustio Skupštinu uz riječi "sramota me je".

Prisutni navijači i manjinski dioničari uzvikivali su fraze poput "mi smo Bayern, a ne vi", dok je jedan od učesnika, 28-godišnji Michael Ott, tražio da se izglasa mogućnost raskida ugovora sa "Qatar Airwaysom."

Na ovaj prijedlog, međutim, potpredsjednik Dieter Mayer je žestoko odgovorio:

"Želite li glasati i za raskid partnerstva s Audijem i za mogućnost promjene boje dresova", kazao je ironično Mayer.

Podsjetimo, nezadovoljtsvo i protesti navijača Bayerna došli su nakon što je britanski Guardian objavio porazne brojke o smrti više od 6.500 migrantskih radnika na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.