Susjedi o bh. stručnjaku
0

Halilhodžić spašava Dinamo, a Hrvati mu htjeli otkinuti glavu

Sarajevo-x.com
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Hrvatski mediji raspisali su se o bh. nogometnom stručnjaku Vahidu Halilhodžiću koji je u ponedjeljak i zvanično preuzeo zagrebački "Dinamo", te su puni riječi hvale za novog trenera "Modrih".

Doveden da odvede "Modre" u Ligu prvaka

Portal Index.hr ističe kako je Halilhodžić jedno od najvećih nogometnih imena koje je u eri Zdravka Mamića stiglo u Maksimir, te posebno naglašava kako naš stručnjak dolazi u vrijeme kad je "Dinamo" u krizi.

"Novi trener 'Dinama' ostvario je zapaženu igračku i trenersku karijeru u Evropi, a doveden je kako bi 'Modre' napokon odveo u Ligu prvaka", piše portal o Vahi.

Osvrnuo se Index.hr i na strašni ratni period, navodeći Halilhodžićevu izjavu prema kojoj su mu Hrvati, uoči ulaska HVO-a u Mostar, željeli među prvima otkinuti glavu i nabiti na kolac. Također, nisu izostavili ni njegovo osporavanje Miroslava Blaževića kao selektora BiH. Podsjetili su kako je Halilhodžić govorio da Ćiri nije zaboravio bliskost s Franjom Tuđmanom, te da mu ne može oprostiti ono što je govorio o BiH.

Za "Velež" 400 utakmica i 250 golova

Onda je na red došla igračka karijera, te je istaknuto kako je za "Velež" u 400 nastupa od 1972. do 1981. zabio 250 golova, te kako je s mladom reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1978, a s "Veležom" osvojio Kup SFRJ 1981. Karijera u A selekciji Jugoslavije bila je potpuno razočarenje, odnosno označena statusom rezervnog igrača. Nakon odlaska iz jugoslovenske lige Vaha je igrao za Nantes i PSG. S Nantesom je bio prvak Francuske 1983, a te godine kao i dvije godine kasnije bio je najbolji strijelac francuske lige. Igračku karijeru prekinuo je 1986. u dresu PSG-a nakon smrti majke...

Trenerska karijera, koju je počeo u "Veležu", donijela mu je velike uspjehe. Godine 1997. osvojio je Ligu prvaka Afrike, sa marokanskim klubom "Raja Casablanca", a najveću trenersku slavu stekao je s francuskim Lilleom, koji je preuzeo 1998. i koji je iz druge francuske lige odveo u Ligu prvaka. U 2002. uspio je spasiti Rennes od sigurnog ispadanja, nakon čega je preuzeo PSG s kojim je već u prvoj sezoni osvojio drugo mjesto u prvenstvu i kup.

Potom je sjedio na trenerskoj klupi u turskom Trabzonsporu, potom Al-Ittihadu, te u reprezentaciji Obale Bjelokosti, koju je vodio kroz kvalifikacije za Afrički kup nacija i Svjetsko prvenstvo u JAR-u, i s kojom u dvije godine nije doživio nijedan poraz. Nakon ispadanja u četvrtfinalu Kupa nacija dobio je otkaz.

"Može ga smijeniti samo predsjednik države"

Zagrebački "Jutarnji list" donosi priču o bh. stručnjaku pod naslovom "Halilhodžića može smijeniti samo predsjednik države".

List navodi da je Vaha dobra vijest za navijače "Dinama" te "čovjek koji neće sudjelovati ni u čemu ako nije siguran da će uspjeti". Oni također ističu velike igračke i trenerske Vahine uspjehe, a nisu izostavili ni rat...

"Sve što je zaradio kao igrač i uložio u Mostar, odnio mu je rat. I to nametnuti hrvatsko-muslimanski rat, Vaha je bio za jedinstvo Hrvata i Muslimana, sudjelovao je u organiziranju i finansiranju HVO-a koji mu je, nakon što nije savio kičmu pred Matom Bobanom, opljačkao i spalio kuću u Mostaru, ostao je bez ijedne uspomene...", piše list te navodi Vahinu ispovijest novinaru Ahmedu Buriću u "Danima":

"Imao sam dojavu da žele moju glavu, pa sam dan prije napustio grad. No, u 42. godini ostao sam bez ičega, tada sam shvatio da kad si bogat, onda si i lijep i pametan, a kad nestane novca, svi od tebe okreću glavu".

Vaha: Vjerujem u projekt "Dinamo"

U kratkoj izjavi za Sarajevo-x.com Vaha je po preuzimanju "Dinamove" klupe izjavio kako je dobio priliku te će dati sve da je opravda.

"Vjerujem u projekt 'Dinamo' i nadam se da ćemo igrati u Ligi prvaka", izjavioj je Halilhodžić.

Vahid Halilhodžić je rođen u Jablanici kraj Mostara 15. oktobra 1952, ali nogomet je počeo trenirati tek sa 16, iako mu je igralište jablaničke Turbine bilo samo 100 metara od rodne kuće.

U Veležu je naslijedio brata Salema, također centafora, ali je nakon potpisivanja profesionalnog ugovora sa 18 godina, čime je razočarao majku koja je očekivala da postane inženjer elektrotehnike, morao na posudbu u "Neretvu" iz Metkovića. To ga, ipak, nije omelo na njegovom putu da postane vrhunski igrač i trener.

Uspjesi kao igrač:

  1. evropski prvak s U-21 reprezentacijom Jugoslavije
  2. osvajač kupa Jugoslavije (Velež),
  3. prvak Francuske (Nantes),
  4. i 1985 najbolji strijelac u prvenstvu Francuske (Nantes).

Kao trener:

  1. pobjednik Lige prvaka Afrike
  2. prvak Maroka (Raja Casablanca),
  3. osvajač kupa Francuske (PSG)