Komentar stručnjaka
65

Halilhodžić o SP-u: Hrvatskoj je otvoren put do finala, Brazil će izbaciti Belgiju

Piše: N. Kustura
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Japana je sinoć do 69. minute imala prednost od 2:0 u osmini finala Svjetskog prvenstva protiv Belgije, ali je nakon preokreta ostala bez plasmana među najboljih osam selekcija svijeta.

Japan, kojeg je na Mundijal kroz kvalifikacije doveo proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, oprostio se tako od Rusije, a Belgija je zakazala duel s Brazilom u četvrtfinalu.

"Ne želim o Japanu pričati. Jednostavno, nije u redu. S druge strane, Belgija je ekipa koja može da pobijedi svaki tim, ali isto tako i od svakoga može izgubiti. Nemaju čvrstinu u igri i taktičku disciplinu, pogotovo u defanzivi. Svaki protivnik to zna i pokušava iskoristiti. Međutim, imaju individualni kvalitet koji može svakoj ekipi napraviti puno problema i postići mnogo golova. Meč s Brazilom će biti izuzetno zanimljiv. Smatram da će Brazil proći i da je veliki favorit. Glavna zvijezda Neymar im se vraća u formu nakon nekoliko utakmica u kojima nije dostigao svoj nivo i to će biti veliki plus za Brazil", rekao je za portal Klix.ba Halilhodžić, koji je nekoliko mjeseci pred Mundijal otpušteni s pozicije japanskog selektora.

Urugvaj će zavisiti od Cavanijevog oporavka

Top tema u regionu i svijetu je plasman hrvatske reprezentacije u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a tamo je očekuje duel s domaćinom Rusijom.

"Hrvatska ima povoljan žrijeb i praktično otvoren put do finala. Imaju kvalitet, u dobroj su formi, mada sada dolazi i umor. Imali su i malo sreće protiv Danaca, ali vjerujem da će im to samo dati dodatni podstrek da stignu do finala", rekao nam je popularni Vaha, te se osvrnuo i na duel između Francuske i Urugvaja.

"Francuska je odigrala svoju najbolju utakmicu protiv Argentine i očigledno vlada dobra atmosfera u ekipi. To će im dati dodatni podstrek za nastavak takmičenja. Favoriti su protiv Urugvaja, koja ima čvrstu ekipu, ali ofanzivno zavisi od dva igrača - Suareza i Cavanija. Sada je upitno i hoće li Cavani biti spreman te je to velika enigma. Dosta zavisi od njega. Urugvaj primjenjuje taktiku koju su već neke ekipe ranije primjenjivale, a to je da igraju na neriješeno za produžetke pa da idu onda na penale", istakao je Halilhodžić.

Nema više velikih ekipa

Posljednji četvrtfinalni par znat će se nakon današnjih duela osmine finala između Švedske i Švicarske te Kolumbije i Engleske, za koju Halilhodžić smatra da ima ozbiljne šanse da stigne do finala.

"Engleska je konačno stvorila mladu i dobru ekipu koja može da ide do finala. Ipak, sada su na prvenstvu utakmice gdje nema većih favorita. Inače, Svjetsko prvenstvo je pokazalo da više nema velikih ekipa i da su iznenađenja moguća. To su najbolje na svojoj koži osjetili Njemačka, Španija, Portugal, Argentina... Svi su oni važili za favorite, ali su već eliminisani s prvenstva. Svjetsko prvenstvo je postalo takmičenje gdje moral, volja i disciplina igraju značajniju ulogu u kreiranju rezultata u odnosu na druge segmente igre", rekao nam je Halilhodžić za kraj razgovora.