Preživio pakao
12

Halilhodžić: Dešavanja u Gvineji podsjećala su me na ratne scene iz mog Mostara

K. H.
Vahid Halilhodžić (Foto: pixsell.hr)
Vahid Halilhodžić (Foto: pixsell.hr)
Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić u nedjelju se našao u središtu ratne zone u glavnom gradu Gvineje gdje je trebao igrati kvalifikacijsku utakmicu svog Maroka, a nakon svega kaže da su ga scene iz ove države podsjetile na dešavanja u ratnom Mostaru.
Predsjednik Gvineje Alpha Conde svrgnut je vojnim udarom. Načelnik Specijalnih snaga i vojnici pojavili su se na nacionalnoj televiziji tvrdeći da su raspustili vladu, a oni dodaju da su to uradili zbog rasprostranjene korupcije, lošeg upravljanja i siromaštva.

U trenutku državnog udara Halilhodžić se nalazio u blizini zone sukoba i nije znao kakva sudbina čeka njega i njegovu delegaciju, a na kraju su iz Gvineje uspjeli izaći zahvaljujući kralju Maroka.

U izjavi za 24sata.hr Halilhodžić je ispričao da je aerodrom bio otvoren samo za njih i da je pravo čudo, ali i sreća što su se živi i zdravi vratili u Rabat. Otkrio je i jednu angetodu kojom je pokušao oraspoložiti svoje igrače.

"U šali sam rekao svojim igračima da su mi 'nedostajale' ove stvari, a naravno da to nikada nije ugodno. Ja znam šta se dešavalo u Mostaru u tim i takvim situacijama pa me sve podsjetilo na ratni Mostar", rekao je Halilhodžić.

Zapadnoafrička država Gvineja bogata je prirodnim resursima, ali godine nemira i lošeg upravljanja učinile su je jednom od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Na zapadu izlazi na Atlantski okean, a na kopnu graniči s Gvinejom Bisau i Senegalom na sjeveru, Malijem na sjeveroistoku, Obalom Bjelokosti na istoku, Liberijom na jugu te Sijera Leoneom na jugozapadu.