Nogomet
90

Hajrović, Begović i Bešić stigli na okupljanje: Važno je da pobijedimo Lihtenštajn i Kipar

Piše: D. B.
Nogometna reprezentacija BiH će se danas okupiti u Trening centru "Zmajevo gnijezdo" u Zenici gdje će se pripremati za prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna te prvu kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine, koju će Zmajevi odigrati protiv Kipra. Danas su u Sarajevo u poslijepodnevnim satima stigli reprezentativci Izet Hajrović, Muhamed Bešić i Asmir Begović.
Izet Hajrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izet Hajrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Izet Hajrović nije krio zadovoljstvo zbog novog okupljanja Zmajeva.

"Drago mi je zbog novog okupljanja, poželio sam kolege koje nisam vidio od završetka Svjetskog prvenstva u Brazilu. Prošlo je dosta vremena. Sada ćemo se ponovo okupiti i nadam se pobijediti u naredne dvije utakmice koje nas očekuju", izjavio je Hajrović.

On je istakao da će susret s Lihtenštajnom biti dobra priprema za početak kvalifikacija i utakmicu s Kiprom, kao i da očekuje dvije pobjede Zmajeva.

"Lihtenštajn nije posebno atraktivan protivnik, ali je dobra priprema za nas. Prijateljska utakmica će pokazati u kakvoj smo formi. Ipak, bitna je ova druga utakmica, odnosno prva kvalifikacijska utakmica za Evropsko prvenstvo, koju igramo protiv Kipra. Tim susretom počinjemo kvalifikacije i veoma je važno da dobro odigramo i pobijedimo", rekao je Hajrović.

Nakon napuštanja Galatasarayja i prelaska u Werder iz Bremena, Hajrović se dobro osjeća te vjeruje da njegov novi tim može napraviti dobar rezultat u Bundesligi.

"Werder u posljednje tri-četiri godine nije napravio zapažene rezultate. Ja sam došao ovog ljeta, novi sam igrač i pokušavam se nametnuti. Nadam se da ću pomoći ekipi da pruža bolje igre. Cilj je napraviti iskorak u odnosu na proteklu sezonu. Ove sezone bi bilo prihvatljivo biti između šestog i desetog mjesta na tabeli", završio je Hajrović.

Asmir Begović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Asmir Begović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prvi golman reprezentacije BiH i engleskog premijerligaša Stokea, Asmir Begović, također je u razgovoru za portal Klix.ba otkrio svoja očekivanja od narednih utakmica.

"Svi smo spremni za novi početak i zaista se radujemo novim izazovima. Puno nam znači prijateljska utakmica s Lihtenštajnom, posebno jer prvi put igramo u Tuzli, što je super. Utakmica će nam poslužiti da se uigramo, jer ima dosta promjena u ekipi. Moramo je dobro iskoristiti kako bi se adekvatno pripremili za Kipar", izjavio je Begović.

On je pokazao da respektuje Kipar, ali se nada pobjedi Zmajeva.

"Kipar nije loša ekipa i to neće biti lagana utakmica. Sastavljen je od igrača koji igraju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi, tako će biti opasan protivnik. Nadamo se da ćemo u Zenici slaviti", kazao je popularni Bega.

Komentarisao je i povlačenje Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića iz državnog tima.

"Nećemo ih moći brzo zamijeniti, jer su to zaista veliki igrači. Ipak, mi imamo dosta kvalitetnih nogometaša koji će s vremenom zamijeniti one koji su otišli, smatra popularni Bega.

Odluku selektora Safeta Sušića da kapitensku traku dodijeli Edinu Džeki smatra ispravnom.

"To je dobra odluka. Edin je veliki igrač i uradio puno za reprezentaciju. Svi smo uz njega i pomoći ćemo mu u narednom periodu. On je igrač koji nas može voditi u budućnosti", jasan je bio prvi golman Zmajeva.

Kratko se osvrnuo na rezultate svog Stoke Cityja u Premierligi, koji je ovog vikenda pobijedio Manchester City u gostima.

"Odlična utakmica i rezultat za nas. Trebala nam je pobjeda i uspjeli smo je ostvariti. U prve dvije utakmice nismo odigrali onako kako treba, a protiv Cityja smo srećom uspjeli osvojiti sva tri boda. Cilj nam je ove sezone biti među deset ekipa u Premierligi", završio je Begović.

Zmajevi će prijateljsku utakmicu s Lihtenštajnom odigrati 4. septembra na stadionu "Tušanj" u Tuzli s početkom u 17 sati.

Kvalifikacijska utakmica s Kiprom se igra 9. septembra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici, a počinje u 20:45 sati.