Nogomet
45

Hadžibegić: Bodovi protiv Estonije će biti važni u nastavku kvalifikacija, Spahić je izvanredan igrač

Piše: D. B.
Faruk Hadžibegić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Faruk Hadžibegić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH je počela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji pobjedom nad Estonijom u Zanici rezultatom 5:0, a odličan start Zmajeva je u razgovoru za portal Klix.ba pohvalio bh. stručnjak i trener francuskog Valenciennesa Faruk Hadžibegić.

Bh. reprezentacija je prošli kvalifikacijski ciklus započela porazom u Zenici od Kipra, a ti izgubljeni bodovi su je na kraju koštali plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Međutim, ovog puta su Zmajevi igrali ozbiljno i odlučno, što je dalo rezultata.

"Prošlost treba zaboraviti i pozdraviti ovaj rezultat na otvaranju kvalifikacija, bez obzira što mnogi misle da je protivnik lagan i nevažan. Međutim, to su tri zasluženo osvojena boda na zadovoljstvo svih nas i niko ih ne može oduzeti. Ova tri boda će biti jako važna u nastavku takmičenja. Zmajevi su ušli ozbiljno u utakmicu, rezultat nije mogao izostati", izjavio je Hadžibegić.

Taktičke zamisli selektora Mehmeda Baždarevića su se ispostavile kao dobitna kombinacija.

"Meni je sve izgledalo odlično, sve što je Meša uradio je zaista dobro. On ima dobru ekipu koja može odigrati više varijanti, a da pri tome nema potrebe za promjenama igrača. Zaista imamo kvalitetne nogometaše, dobro je što su prihvatili sve ono što je selektor tražilo. Trijumf protiv Estonije je pobjeda kolektiva, presretan sam", rekao je bh. stručnjak.

Na terenu su Zmajevi izgledali kompaktno, borili su se za svaku loptu i na kraju slomili otpor protivnika.

"Plašili smo se da li će ekipa biti motivisana, jer protivnik nije bio atraktivan, ali su naši momci fino odradili posao. Krenulo je kako treba, moramo nastaviti graditi kolektiv iako imamo nekoliko zvijezda", kazao je Hadžibegić.

Nekadašnji kapiten Emir Spahić postigao je dva pogotka.

"Spahić je izvanredan igrač. Nikad ga nismo komentarisali kao igrača, jer je uvijek bio na zadovoljavajućem nivou. Istina, imao je nekih propusta zbog njegovog agresivnog karaktera, koji nije bio na štetu reprezentacije. Za mene je on neprikosnoven igrač naše reprezentacije", istakao je bivši selektor bh. državnog tima.

Zmajeve u kvalifikacijama očekuju dueli s izuzetno kvalitetnim, ali i manje atraktivnim reprezentacijama, no, cilj svakako mora biti plasman na SP.

"Ne treba razmišljati protiv koga će biti teško, a protiv koga lakše. Trebamo vjerovati u svoju reprezentaciju, mi smo prvi na tabeli, neka drugi razmišljaju o nama. Respektujem Belgiju, Grčku i sve protivnike, ali je naša reprezentacija konstantno dobra i to ovog puta trebamo kapitalizirati", smatra Hadžibegić.

On je trenutno trener francuskog drugoligaša Valenciennesa. Nakon pet odigranih kola ekipa se nalazi na sedmom mjestu sa osam osvojenih bodova, tri manje od prvoplasiranog Bresta. Zvaničnici kluba žele izbjeći borbu za opstanak, dok popularni Hadžija "nišani" plasman u Ligue 1.

"Prezadovoljan sam, sve ide kako treba, bit će dobro. Moje ambicije su veće nego klupske. Oni žele da budemo negdje do 12. mjesta, da nema borbe za opstanak. Znam da nemam ekipu za ulazak u prvu ligu, ima boljih, ali mi niko ne može zabraniti da radim i da pokušam ući u najviši rang", završio je Hadžibegić.