Nogomet
48

Guardianova lista 100 najboljih nogometaša svijeta: Pjanić na 81., Begović na 96. mjestu

Klix.ba
Asmir Begović (Foto: AFP)
Asmir Begović (Foto: AFP)
Britanski dnevnik "The Guardian" i ove godine pravi listu najboljih 100 nogometaša svijeta. Trenutno ih je poznato 90, a imena 10 najboljih će biti objavljena u utorak, nakon što konačnu odluku donese žiri sastavljen od 15 nogometnih eksperata.

Među dosad poznatih 90 nogometaša su i bh. reprezentativci Asmir Begović i Miralem Pjanić, Begović je na 96., a Pjanić na 81. mjestu.

"Begović je golman Stoke Cityja i jedan je od najboljih golmana u Premierligi već nekoliko godina. Također, jedan je od glavnih razloga zbog kojih Stoke još uvijek igra u najjačoj engleskoj ligi. Begović je uspio u 12 susreta sačuvati svoju mrežu netaknutom. Dominantan je u svom golmanskom prostoru, a ove je sezone postigao i pogodak protiv Southamptona. Njegov najveći uspjeh ove godine je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu s reprezentacijom BiH", navodi Guardian za Begovića.

"Pjanić je univezalan igrač koji je efikasan u napadu, ali i u odbrani. Krase ga brzina i spretnost koji su doprinijeli preporodu Rome za koju nastupa. On je postao ključni igrač rimske ekipe", stoji u opisu Pjanićevih osobina i kvaliteta.

Na pozicijama od 11. do 20. su Robin van Persie (Manchester United), Mesut Ozil (Arsenal), Edison Cavani (PSG), Arjen Robben (Bayern), Philipp Lahm (Bayern), Radamel Falcao (Monaco), Thiago Silva (PSG), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Yaya Toure (Manchester City) i Bastian Schweinsteiger (Bayern).

Među dosad objavljenim imenima najboljih nogometaša svijeta nema imena naših Vedada Ibiševića (Stuttgart) i Edina Džeke (Manchester City), niti bilo kojeg drugog bh. nogometaša.

Hrvatski reprezentativci Luka Modrić (Real Madrid) i Mario Mandžukić (Bayern) su na 61. odnosno 48. mjestu. Srbijanski nogometaš i kapiten Manchester Uniteda, Nemanja Vidić, nalazi se na 51. mjestu Guardianove liste najboljih nogometaša svijeta.

Imena deset najboljih igrača će biti objavljena u utorak.