Nogomet
22

Analiza / Granitni Island totalno neutralizirao bezidejne Engleze

Piše: Ivan Milošević Bilušić
Nevjerovatna je ta Engleska. Kolijevka nogometa, ali na velikim takmičenjima, osim slavne '66. kad su bili prvaci svijeta, nisu napravili ništa. U utakmicu protiv Islanda ušli su kao veliki favoriti, ali taj status je trebalo opravdati na terenu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Počelo je odlično. U četvrtoj minuti jedanaesterac nakon prekršaja islandskog golmana nad Sterlingom koji Rooney rutinski zabija za 1:0. U tom trenutku meć se za mnoge engleske navijače činio kao lagana šetnja i rutinska pobjeda. Međutim, već u šestoj minuti Island se vraća u igru nakon gužve kreirane ubačajem lopte iz auta, a u 18. minuti Island radi potpuni preokret i pogađa za 2:1. Istina, Island je prva dva udarca u okvir gola spremio u mrežu, ali do kraja utakmice je ostalo 70 minuta i činilo se da Engleska ima dovoljno vremena za vratiti se u igru.

Problemi u posjedu i organizaciji napada kod Engleza

Roy Hodgson je ovu utakmicu odlučio početi u formaciji 4-3-3, a Island je odgovorio sa 4-4-2.

Početsni sastavi
Početsni sastavi

Dvije su stvari obilježile ovu utakmicu. Prvo, loša organiziranost Engleza i nepovezanost linija. Drugo, odlična obrambena organiziranost Islanda koja je uveliko uvjetovala loš izgled Engleza.

Sada već bivši engleski selektor već neko vrijeme luta s rješenjima i pokušava pronaći idealan kontekst u kojem bi svi igrači odigrali kako znaju, ali to mu ne polazi za rukom. Rooney, kapiten tima, premješten je iz napada u srce veznog reda gdje bi trebao biti primarni organizator napada i igrač koji ekipi daje ritam, ali Rooney je puno čuvao loptu u nogama i često birao neracionalna rješenja poput dugih lopti ili direktnih proigravanja napadača iz dubokih pozicija.

Jedan od Rooneyevih partnera u vezi bio je Dier, defanzivni veznjak čija je primarna snaga razbijanje protivničkih napada i oduzimanje lopte, dok se u fazi organizacije napada ne snalazi najbolje i protok lopte često znatno uspori kad lopta dođe do njega. Drugi partner Rooneyju je Ali, ali on je primarno "desetka" koja operira u zonama iza leđa vezne linije protivnika i ne sudjeluje previše u izgradnji napada. To znači da je Engleska imala dva centralna veznjaka zadužena za organizaciju igre gdje su oba usporavala igru. Kad tu dodamo razdvojenost linija i preveliku udaljenost prednjih igrača dobijemo situaciju prikazanu na skici broj 1.

Povezanost engleskih linija, ili tačnije - nepovezanost (skica broj 1)
Povezanost engleskih linija, ili tačnije - nepovezanost (skica broj 1)

Na skici su prikazane linije dodavanja Engleza na meču protiv Islanda (od 1. do 86. minute), a pratila ih je statistička agencija Opta. Vidiljivo je da je lopta uglavnom cirkulirala kod štopera i bekova, uz Rooneyja kao centralnu figuru, ali isto tako vidimo i da su prednji igrači, osim Sturridgea, zapravo dobivali jako malo lopti. Sterling je većinu utakmice bio potpuno odsječen na lijevom krilu, a Kane i Ali gubili su se iza vezne linije Islanda koja je fantastično zatvarala linije dodavanja prema njima.

Prevelika udaljenost između linija (fotografija broj 1)
Prevelika udaljenost između linija (fotografija broj 1)

Na fotografiji broj 1 vidimo da loptu u nogama ima štoper Engleske Cahill, ali nema kvalitetno slobodno rješenje prema naprijed, osim dodavanja prema beku, Walkeru. Island je dopuštao dodavanja u širinu, ali je cijelu utakmicu blokirao sredinu. Čak pet engleskih igrača je ovdje isključeno iz igre.

Da bi se takva zona Islanda poljuljala potrebno je imati bolju kontrolu centralnih pozicija kroz prisutstvo više igrača, koji moraju igrati bliže jedan drugome. Na ovaj način Englezi su samo olakšali posao Islandu.

Island blokira sredinu terena (fotografija broj 2)
Island blokira sredinu terena (fotografija broj 2)

Na fotografiji broj 2 vidimo kako su Englezi pokušali riješiti probleme u posjedu lopte, a to je vraćanje zadnjeg veznog Diera, između štopera kako bi se oni raširili i time imali višak – trojica protiv dvojice, ali i kako bi bekovi otišli naprijed što bi povuklo krila Islanda natrag i olakšalo kontrolu posjeda.

Međutim, Island je svoju taktiku bazirao na blokiranju sredine sa šest igrača. Dva napadača su igrala kao prva linija odbrane, postavljajući se na način da mogu izaći na stopere, ali i da mogu napasti veznjaka Engleske Rooneyja ili Diera, kad god bi ovi primili loptu.

Veznjaci Islanda su se također pozicionirali centralno, čak i krila, kako bi Englezima dodatno otežali progres s loptom u sljedeću fazu napada. Tako smo najčešće gledali Cahilla i Smallinga kako se međusobno dodavaju, uz poneka uključivanja veznjaka ili duge lopte prema naprijed, od kojih najčešće nije bilo ništa.

Island je, to se mora napisati, odigrao taktički fantastičnu utakmicu koja je posjetila na najbolja izdanja Atletico Madrida koji ima sličan obrambeni koncept.

Hodgson mijenja, ali bez rezultata

Vidjevši da stvari ne funkcioniraju najbolje, engleski strateg na početku drugog poluvremena uvodi Wilsherea umjesto Diera kako bi dobio još jednog plemenitijeg veznjaka u sredini terena i poboljšao posjed i kvalitet posjeda. Međutim, probleme koje je imao u prvom poluvremenu nije riješio i gledali smo gotovo identičnu situaciju.

Island potpuno zatvara sve opcije Engleza (fotografija broj 3)
Island potpuno zatvara sve opcije Engleza (fotografija broj 3)

Ulazak Wilsherea je trebao donijeti kreativnost i brži protok lopte, ali kad je cijela priča krivo postavljena, ni on nije previše pomogao. Kane, Sterling i Ali su i dalje daleko od lopte i ona ne može doći do njih. Ako kojim slučajem dodavanje i prođe, igrači Islanda odmah napadaju i dupliraju igrača tjerajući ga na povratno dodavanje ili gubitak lopte.

Zapravo, nakon početnog uzbuđenja i tri pogotka u prvih 20 minuta, ostatak utakmice gledali smo isti uzorak. Englezi imaju posjed, ali nemaju mogućnost ozbiljnije ugroziti gol Islanda koji se s druge strane bez većih problema organizirano branio cijelu utakmicu. Za probiti takvog protivnika treba vam rad bez lopte, dolazak prednjih igrača po loptu, brza odigravanja i igra "1 na 1".

Ništa od toga Engleska nije pokazala. Sterling potpuno nevidljiv i zatvoren, Sturridge s nešto više lopte u nogama, ali bez rezultata. Kane potpuno odsječen. Ni ulazak Vardyja umjesto Sterlinga nije bitno promijenio priču. Trener može promijeniti svih 11 igrača, ali ako je krivo postavio stvari, neće biti progresa. Dapače, u ovim situacijama Hodgsonu bi puno bolje došao još jedan veznjak koji bi povezao linije.

Island je iznenađenje, ali samo na papiru

Nakon ovakve obrambene predstave selektori Islanda Heimir Hallgrímsson i Lars Lagerbäck mogu biti jako zadovoljni. Njihovi igrači su obavili sve zadaće prema dogovoru i spremni čekaju sljedećeg protivnika Francusku.

Ne treba se čuditi ako i njima zadaju probleme jer se radi o vrhunski organiziranoj ekipi koja je fizički dovoljno spremna da se odlično brani, ali i napadne kroz kontre. Međutim, očekujem da će ih Francuzi ipak malo više testirati od Rooneyja i društva. Hodgson je bivši, a za bolji rezultat Englezima treba na klupi bolji stručnjak.