Nogomet
12

Godina Zmajeva: Poraz od Egipta, odlazak na Mundijal, smjena Safeta Sušića...

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosanci i Hercegovci će 2014. godinu pamtiti po historijskom uspjehu naše nogometne reprezentacije, koja je prvi put od svog formiranja zaigrala na jednom velikom takmičenju. Bilo je to ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Poraz od Egipta u Innsbrucku i sukob u reprezentaciji

Ova godina nije najbolje počela za našu reprezentaciju. U Innsbrucku smo 5. marta odigrali prijateljsku utakmicu protiv Egipta u kojoj smo doživjeli poraz rezultatom 2:0. Faraoni su nam očitali nogometnu lekciju, a poraz je pratio i skandal, odnosno sukob na relaciji selektor Safet Sušić - Emir Spahić i Edin Džeko. Navodno, jedan od razloga je bilo nepozivanje Senijada Ibričića u reprezentaciju, zbog čega su Džeko i Spahić bili "neraspoloženi".

Drugi problem je bilo to što je Džeko u 60. minuti tražio izmjenu, ali je nije dobio. Sušić je tada rekao da dogovora o izmjeni nije bilo. U sve se umiješao i Džekin otac, koji se raspravljao sa Sušićem. Selektor je na kraju ipak uspio vratiti mir u reprezentaciju, javno je stavio do znanja da mu se niko neće miješati u posao, a Spahić se izvinio za loš nastup tima protiv Egipta.

Slučaj "Ermin Zukanović"

Iako je prošao pripreme za SP, Ermin Zukanović u Brazil nije otputovao. On je jedini član naše ekspedicije koji nije dobio vizu za SAD. U početku su iz NSBiH dolazile informacije da će se on reprezentaciji pridružiti u Brazilu, ali se to nije dogodilo. Nakon međusobnih prepucavanja i prebacivanja krivice između nogometaša i selektora, pa i NSBiH, Zukanović je postao izgubljen za reprezentaciju. Na njega se više nije računalo, kako na SP-u, tako i poslije. Zašto Zukanović nije dobio vizu za SAD i danas je misterija.

Odlazak Zmajeva u St. Louis i pobjede nad Obalom Slonovače i Meksikom

Nakon obavljenih priprema u Hrasnici u Sarajevu reprezentacija BiH je otputovala u SAD, gdje je odigrala dvije prijateljske utakmice. Zmajevi su 31. maja u St. Louisu pružili sjajnu partiju i pobijedili Obalu Slonovače rezultatom 2:1. Edin Džeko je pogodio u 17. minuti za 1:0, a na 2:0 je povisio u 53. minuti utakmice. Konačnih 2:1 je postavio Didier Drogba u 91. minuti utakmice.

Tri dana kasnije je reprezentacija BiH u Chicagu odmjerila snage s Meksikom. U toj utakmici su Zmajevi odigrali odlično i pobijedili golom Izeta Hajrovića, koji je pogodio u 44. minuti susreta.

Nakon ove dvije pobjede euforija je dostigla vrhunac. Cijela nacija je s nestrpljenjem čekala početak Svjetskog prvenstva u Brazilu, najznačajnijeg događaja za bh. nogomet u historiji.

Historijski nastup na SP-u i kobna greška sudije Petera O'Learyja

Prvu historijsku utakmicu na jednom velikom takmičenju Zmajevi su odigrali protiv velikog protivnika, a to je Argentina predvođena fenomenalnim Lionelom Messijem. Susret je odigran 15. juna na velikoj sceni, legendarnoj Maracani u Rio de Janeiru. Međutim, stvari su loše krenule po naš tim. Već u 5. minuti su Argentinci poveli autogolom Seada Kolašinca.

No, uprkos snažnom protivniku, Zmajevi su prikazali borbenu i dopadljivu igru. Ipak, u 65. minuti je drugi gol za Argentinu postigao Messi. Naši momci su se nastavili boriti, a to se isplatilo u 85. minuti kada je historijski gol za BiH postigao Vedad Ibišević. Argentinci su na kraju pobijedili 2:1, ali su Zmajevi svojom borbenošću i lijepom igrom privukli brojne simpatije. Posebno se to odnosi na Muhameda Bešića, koji je odlično čuvao Messija.

Nakon poraza od Argentine s nestrpljenjem smo čekali utakmicu u Cujabi protiv Nigerije. Zmajevima je trebala pobjeda u borbi za drugi krug. Snažno su se suprotstavili Nigerijcima, a Edin Džeko je postigao pogodak u 21. minuti utakmice. Međutim, iako nije bilo govora o ofsajdu, sudija Peter O'Leary je poništio gol našeg Dijamanta. Osam minuta kasnije smo primili pogodak, a postigao ga je Peter Odemwingie i to nakon nedosuđenog prekršaja nad Emirom Spahićem, koji je napravio asistent Emenike. Utakmica je završena minimalnom pobjedom Nigerije, što je značilo kraj sna za BiH o ulasku u drugi krug. Da nije bilo sudijskih grešaka, ko zna šta bi bilo. Sudija O'Leary je nedavno priznao grešku.

"Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se desilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", izjavio je O'Leary.

Iako su šanse za drugi krug izgubljene, Zmajevi su željeli časno otići kući iz Brazila. Preostala je utakmica protiv Irana, koju su ozbiljno shvatili i maksimalno požrtvovano odigrali. Reprezentacija BiH je povela golom Edina Džeke u 23. minuti, a na 2:0 je povisio Miralem Pjanić.

Nadu Irancima je za trenutak vratio Reza Ghoochannejad u 82. minuti, a našu pobjedu je već u narednoj minuti svojim golom ovjerio Avdija Vršajević. BiH se tako pobjedom časno oprostila od SP-a. Iako smo mogli više napraviti na Mundijalu, rijetki su oni koji nisu bili zadovoljni i ponosni na Zmajeve. Selektor Sušić je nedugo nakon povratka u Sarajevo produžio svoj ugovor.

Odlazak Ibričića, Misimovića i Spahića

Iako se činilo da Ibričić neće putovati na SP, on je ipak bio u Brazilu, mada nije dobio ni minut za igru. Nakon SP-a se oprostio od reprezentacije ponajviše zbog, kako je rekao, priča da je u državnom timu jer je "nečiji prijatelj".

Potom se od reprezentacije oprostio i dugogodišnji kapiten bh. državnog tima Emir Spahić, a nakon njega i Zvjezdan Misimović.

Edin Džeko je postao novi kapiten reprezentacije BiH.

Loš početak kvalifikacija za EURO 2016, povratak Spahića i odlazak Sušića

Nakon velike euforije i Svjetskog prvenstva u Brazilu, nogometna reprezentacija se okupila u septembru. Odigrala je prijateljsku utakmicu protiv Lihtenštajna u Tuzli 4. septembra i pobijedila rezultatom 3:0. Dva gola je postigao Vedad Ibišević, u 2. i 14. minuti, a treći gol je djelo Edina Džeke iz 24. minute. To je bila dobra uvertira za početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Kvalifikacije smo otvorili u Zenici 9. septembra protiv Kipra i na težak način naučili da se slaba priprema i potcjenjivanje protivnika skupo plaćaju. Poveli smo u 6. minuti golom Vedada Ibiševića, ali su nam Kiprani ubrzo počeli zadavati probleme. Dimitros Christofi se golovima u 45. i 74. minuti pobrinuo sa veliku pobjedu Kipra i šokantan poraz BiH. Sušić je problem vidio u odbrani te je ponovo 'posegnuo' za Spahićem. Njegov povratak je bio poprilično misteriozan, imao je i povredu, zbog koje nije nastupio u naredne dvije utakmice.

Naredni protivnik je bio Vels, koji je bio domaćin reprezentaciji BiH 10. oktobra u Cardiffu. Zmajevi su imali svoje šanse, ali su se kući vratili samo s 'mršavim' bodom.

Velike nade smo polagali u utakmicu protiv snažne Belgije u Zenici tri dana kasnije. Zmajevi su dobro otvorili susret i pokazali da mogu igrati s Belgijancima, a stadion "Bilino Polje" je 'proključao' kada je Edin Džeko u 28. minuti pogodio za 1:0. Međutim, Radja Nianggolan je u 51. minuti izjednačio na 1:1. To je bio konačan rezultat susreta.

BiH je nakon tri kola imala dva boda, strah se počeo uvlačiti među navijače BiH, a stolica selektora Sušića se opasno tresla.

S nestrpljenjem smo dočekali i utakmicu protiv Izraela u Haifi. U ovom susretu su Zmajevi jednostavno morali pobijediti neatraktivnog protivnika i tako vratiti samopouzdanje, povjerenje navijača i šanse za plasman na EURO. Nažalost, loš start kvalifikacija je doživio kulminaciju u tom meču, a reprezentacija BiH pravi debakl. Izraelci su glatko pobijedili rezultatom 3:0 i tako nas ostavili gotovo bez šansi za odlazak na EP u Francusku. U 36. minuti je našeg golmana Asmira Begovića savladao Gil Vermouth, a u 45. minuti nas je šokirao gol Omera Damarija. U nastavku utakmice su sva nadanja nestala kada je u 48. minuti isključen stoper bh. državnog tima Toni Šunjić. Debakl Zmajeva u Haifi ovjerio je Eran Zahavi u 70. minuti utakmice.

Nakon ovog teškog poraza selektor Sušić je dobio otkaz. Njegovog nasljednjika ćemo saznati uskoro. Jedno je sigurno, Zmajevi još uvijek imaju matematičke šanse za plasman na EURO, ali će nam za to biti potrebno mnogo pozitivnih promjena, drugačiji pristup i odnos prema reprezentaciji i svakako mnogo, mnogo sreće. Onog ko bude izabran za selektora definitivno očekuje izuzetno težak posao, a možda i nemoguća misija.