Istraga u toku
39

Gazzetta: UEFA sprema izbacivanje Juventusa iz evropskih takmičenja

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska nogometna asocijacija (UEFA) sprema izbacivanje Juventusa iz evropskih takmičenja, javlja italijanska Gazzetta dello Sport.

U današnjem tekstu Gazzetta donosi informaciju kako UEFA vrši istragu odvojeno od procesa u Italiji zbog finansijskih malverzacija.

Sportsko garantno vijeće Italijanskog nacionalnog olimpijskog komiteta (CONI) nedavno je prihvatilo žalbu Juventusa na kaznu od 15 poena koju je prethodno izrekao Apelacioni sud Italijanskog nogometnog saveza (FIGC) i torinskom gigantu je vratio oduzete bodove.

Juventus je bio optužen da je tokom 2019., 2020. i 2021. fiktivno plaćao igrače i da se posebno tim služio u vrijeme pandemije koronavirusa.

No, UEFA je provela sopstvenu istragu o finansijama Juventusa, te je dobila veliki broj dokumenata od Javnog tužilaštva Torina.

UEFA bi mogla izbaciti Juventus iz evropskih takmičenja za narednu sezonu zbog kršenja finansijskog fair-playa, javlja Gazzetta.

UEFA će dati vremena Italijanima za završe proces do jula jer već u augustu mora imati imena svih ekipa koje su se kvalifikovale za učešće u eurokupovima.

No, čak i ako italijanski pravosudni organi donesu odluku u korist Juventusa, UEFA bi mogla kazniti torinski klub, a to je veoma izvjestan scenarij, dodaje Gazzetta.