Predmet podsmijeha
7

Gattusovi dani u Rangersima: Izlazim s tuširanja, a čarape mi pune izmeta

N. K.
Gennaro Gattuso (Foto: Rangers.co.uk)
Gennaro Gattuso (Foto: Rangers.co.uk)
Legendarni italijanski nogometaš Gennaro Gattuso jednu sezonu svoje karijere proveo je u dresu Glasgow Rangersa gdje je doživio nekoliko nevjerovatnih anegdota s još jednom nezaboravnom zvijezdom - Paulom Gascoigneom.

U vremenu kada vlada pandemija koronavirusa i nema nogometa, priče poput ovih su uvijek zanimljive i postaju viralne na društvenim mrežama, a kako sam Gattuso kaže, njega je taj period u karijeri oformio kao čovjeka i profesionalca.

"Živio sam u žestokom, zajanom Glasgowu i igrao nogomet britanskim stilom, koji obožavam jer se tamo 90 minuta trči i bori kao muškarac, a u Italiji je tada većina nogometaša plakala sudijama poput djevojčica. Shvatio sam da sam ja zapravo Škot slučajno rođen u Italiji. Nakon prvog treninga izašao sam s tuširanja i osjetio grozan smrad. Cijela svlačionica je zaudarala na izmet. Kada sam došao do svog ormarića, vidio sam i zašto. Čarape su mi bile pune gona, a smijeh komšije do mene u svlačionici otkrio je i ko se u njih olakšao. Bio je to Gascoigne", prisjetio se Gattuso.

Međutim, popularni engleski nogometaš se potom ponudio da pomogne Gattusu u prilagođavanju na novu sredinu, ali je to učinio na svoj način.

"Kao tinejdžer imao sam najmanju platu u Rangersu i nisam sebi mogao priuštiti lijepu odjeću za zvanične događaje. Zato je jednog dana Gascoigne došao do mene i rekao da me vodi u najfiniji krojački salon u Glasgowu koji je partner Rangersa, kako bi mi tamo sašili klupska odijela po mjeri. S obzirom na to da je klub plaćao, izabrao sam ih nekoliko i konačan račun bio je ogroman 10.000 funti. Gascoigne je na to pukao od smijeha i rekao kako me je slagao, da klub nema nikakav ugovor s ovim mjestom. Međutim, odmah nakon toga je posegnuo rukom u džep i sam platio sva moja nova fina odijela", ispričao je aktuelni trener Napolija.