Grubo prekršio sportske norme
0

Gattuso suspendovan pet utakmica u UEFA-inim takmičenjima

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog fizičkih nasrtaja na pomoćnog trenera Tottenhama Joea Jordana (59) vezni nogometaš Milana Gennaro Gattuso (33) propustit će sljedećih pet utakmica svog kluba u Ligi prvaka ili Evropskoj ligi.

Četiri utakmice zabrane nastupa Gattuso je od Disciplinske komisije Evropske nogometne federacije (UEFA) dobio zbog pokušaja fizičkog razračunavanja s Jordanom, dok mu je jedna preostala za odraditi u revanš susretu osmine finala Lige prvaka na White Hart Laneu devetog marta, i to stoga što je na San Siru zaradio parni žuti karton.

"Gennaro Gattuso napao je suparničkog pomoćnog trenera po završetku utakmice. Procijenili smo to kao grubo kršenje normi sportskog ponašanja", objavili su iz UEFA-e.

U dvoboju koji je Tottenham dobio 1-0 Gattuso se prvi put s Jordanom sukobio još tokom utakmice, uhvativši ga tom prilikom za vrat. Nakon utakmice udario ga je glavom, a teži su sukob spriječili Tottenhamovi nogometaši s klupe.

Jordan je inače bivši igrač Milana, kao i Leedsa odnosno Manchester Uniteda. Imao je reputaciju centarfora prgavca.

Gattuso, koji se nakon incidenta izvinio prihvativši odgovornost za incident, ima pravo žalbe na UEFA-ino rješenje u roku od tri dana.