Nogomet
0

Gary Neville novi trener Valencije, u stručnom štabu i Phil Neville

Klix.ba
Gary Neville (Foto: EPA)
Gary Neville (Foto: EPA)
Legenda Manchester Uniteda i Engleske Gary Neville imenovan je za trenera Valencije s kojom je potpisao ugovor do kraja sezone. U stručnom štabu je njegov brat Phil Neville koji je proteklog ljeta stigao u klub.

Neville neće voditi Valenciju u meču protiv Barcelone narednog vikenda, a prvi put će biti na klupi u duelu protiv Lyona u posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka gdje Valencia za prolazak u nokaut fazu treba pobjedu uz kiks Genta koji na domaćem terenu igra protiv Zenita.

"Apsolutno sam oduševljen zbog prilike da vodim Valenciju. Ovo je veliki fudbalski klub sa neizmjernim ugledom i znam još iz mojih igračkih dana kolika je strast i posvećenost navijača ovog kluba", kazao je Neville.

Neville je igrao kao odbrambeni igrač, a nakon odlaska u penziju od 2011. godine je radio kao analitičar Sky Sportsa gdje je stekao ime kao jedan od najboljih analitičara u svijetu fudbala. Također, Neville radi i kao pomoćnik Roya Hodgsona u reprezentaciji Engleske.

Funkciju analitičara na Sky Sportsu će morati napustiti, dok će ostati u stručnom štabu Engleske.

Na klupi će zamijeniti Nunu Espirita Santa koji je Valenciju preuzeo na početku prošle sezone i ostvario plasman u Ligu prvaka tako što je završio na četvrtom mjestu tabele.

Ipak, u ovoj sezoni, nakon loših rezultata koji su Valenciju doveli na deveto mjesto u Primeri poslije 13. odigranih kola i nakon što su ugrožene šanse za plasman u nokaut fazu Lige prvaka, Nuni je uručen otkaz.