Edin Džeko
0

"Francuzi su favoriti, mi idemo po drugo mjesto"

Totalsport
Edin Džeko (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Edin Džeko (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
U predvečerje utakmice protiv Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, najbolji nogometaš Bosne i Hercegovine Edin Džeko dao je intervju za L'Equipe.

Muke po Francuskoj nastavljene su i nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Tamo su "tricolori" ispali već u prvom krugu, zaključivši takmičenje porazima od Meksika i JAR-a.

Potom su s novim selektorom Laurentom Blancom izgubili prijateljsku utakmicu u Norveškoj, a konačno i prvu utakmicu kvalifikacija za Euro od Bjelorusije u Parizu. BiH će tako u utorak u Sarajevu imati lijepu priliku iskoristiti uzdrmanost Francuza i doći do druge pobjede u grupi D, nakon uvodnog slavlja protiv Luksemburga.

"Imamo mladu i talentovanu ekipu, većina nas igra u dobrim evropskim klubovima. Naša je snaga kolektivna igra", kazao je Džeko i ponudio svoje viđenje razvoja situacije u grupi.

"Jasno je da je Francuska izraziti favorit. Mi ćemo ciljati drugo mjesto. Apsolutno želimo nastupiti na Euru i na taj način potvrditi napredak."

Novinara L'Equipea je zanimalo zašto Francuska i nakon debakla na Mundijalu izaziva kod Džeke takav respekt.

"Francuska ima novog selektora koji joj može donijeti novi polet. Uvjeren sam da će Francuska uskoro ponovno vladati. Ima sjajne igrače i, zanemarimo li SP u Južnoj Africi, uvijek je u prošlosti igrala dobro. Naša će prednost u utorak biti naši navijači. U domaćim utakmicama se moramo nametnuti ukoliko želimo stići do svog cilja."

Progovorio je prošlosezonski prvi strijelac Bundeslige i o novom bosanskohercegovačkom selektoru Safetu Sušiću.

"On je mlad i vrlo ambiciozan trener koji puno komunicira s igračima. Kao nogometaš je napravio veliku karijeru. Bio sam premlad da ga gledam uživo, ali vidio sam njegove igre na DVD-u i moram reći da su to bile prave nogometne lekcije."

Za kraj je 24-godišnji napadač objasnio i kako se osjeća zbog neželjenog ostanka u redovima Wolfsburga.

"To je sada prošlost. Namjeravao sam napustiti Wolfsburg, ali čelnici kluba su postavili veto. Sada mi ostaje da se skoncentrišem na novu sezonu u kojoj se želimo ponovno boriti za vrh."