Nogomet
15

Francuska golovima Pogbe i Payeta pobijedila Švedsku, Engleska deklasirala Škotsku

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U grupama A, C, E i F odigrane su utakmice 4. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji. Francuska je na svom Stade de Franceu savladala Švedsku, dok je Engleska u derbiju pobijedila Škotsku.

Grupa A

U grupi A je odigran samo jedan meč na današnjem rasporedu. Francuzi su upisali treću pobjedu u kvalifikacijama, a do sada su zabilježili i jedan remi, onaj sa Bjelorusijom u gostima.

Ovo je prvi poraz Švedske nakon remija sa Holandijom kod kuće te pobjeda nad Bugarskom i Luksemburgom.

Nakon prvog poluvremena bez pogodaka, Šveđani su stigli do vodstva u 55. minuti. Ipak, to nije dugo trajalo. Pogba je samo tri minute kasnije pogodio za izjendačenje da bi u 65. minuti Payet donio preokret Francuzima i konačnih 2:1.

Grupa C

U grupi C su odigrani svi mečevi, a ubjedljivu i očekivanu pobjedu upisala je Njemačka u gostima protiv San Marina (8:0). Strijelci za Elf bili su Khedira (7'), Gnabry (9', 58', 76'), Hector (32, 65'), Stefanelli (82' autogol) i Volland (86'). Gnabry je tako postigao hat-trick u svom debiju za nacionalni tim.

Prvi poraz Azerbejdžanu nanijela je Sjeverna Irska koja je na svom terenu slavila sa 4:0. Lafferty (27'), McAuley (40'), McLaughlin (66') i Brunt (83') pogađali su za domaći tim.

Češka je pobjedom nad Norveškom (2:1) upisala svoju prvu pobjedu nakon što je prethodno remizirala sa Sjevernom Irskom i Azerbejdžanom te izgubila od Njemačke. Norveškoj je ovo treći poraz, ranije je gubila od Njemačke i Azerbejdžana.

Golove za Čehe postigli su Krmenckih (11') i Zmrhal (47'), dok je jedini gol za goste postigao King u 87. minuti susreta.

Grupa E

U grupi E Poljska je u gostima golovoima Grosickog (11') i Lewandowskog (83', 90' penal) rezultatom 3:0 u gostima savladala Rumuniju.

Danska je ubjedljivim rezultatom 4:1 pobijedila Kazahstan. Cornelius (15'), Eriksen (36' penal, 90+2') i Ankersen (78') pogađali su za Dance, a jedini gol za Kazahstan postigao je Sujumbajev u 17 minuti.

Armenija - Crna Gora 3:2

Grupa F

Slovenija je golom Verbiča (47') savladal Maltu u gostima (1:0), dok je Engleska na svom Wembleyju golovima Sturridgea (24'), Lallane (50') i Cahilla (61') savladala Škotsku u derbiju (3:0).

Slovačka je kod kuće deklasirala Litvaniju sa 4:0. Golove su postizali Nemec (12'), Kucka (15'), Škrtel (36') i Hamšik (86').