Nogomet
687

Franck Ribery je najbolji igrač Evrope

Piše: J. H.
Franck Ribery
Franck Ribery
U sjedištu Evropske nogometne federacije (UEFA) danas je održano svečano proglašenje najboljih nogometaša u protekloj sezoni. Žiri sastavljen od novinara iz zemalja članica UEFA-e odlučio je da ova nagrada pripadne Francuzu u dresu Bayerna Francku Riberyju.

Franck Ribery bio je pokretač nezaustavljivog Bayerna koji je protekle sezone osvojio trostruku titulu. Bavarci su u svoje vitrine donijeli trofej osvajača Kupa Njemačke, Bundeslige i, kao šlag na tortu, pehar najboljeg tima u Evropi nakon što su na Wembleyu u finalu ovog takmičenja pobijedili Borussiju iz Dortmunda.

Ribery se zahvalio svojoj porodici na podršci te nagradu posvetio igračima bez kojih, kako je kazao, ne bi uspio osvojiti nagradu za najboljeg igrača Evrope.

Među ostalim, za Riberya je glasao i Bakir Tiro, sportski urednik agencije Anadolija za Balkan i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u žiriju UEFA-e.

Drugoplasirani Lionel Messi je protekle sezone postigao 46 golova što je bilo dovoljno za nagradu Zlatna kopačka koja se dodjeljuje najboljem strijelcu na Starom kontinentu. Svojim golovima Argentinac je Barcelonu vodio do još jednog naslova prvaka Španije.

S druge strane, trećeplasirani Cristiano Ronaldo postigao je 34 gola za Madriđane protekle sezone i završio je kao najbolji strijelac Lige prvaka sa 12 golova.

Na četvrtom mjestu nalazi se Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), na petom i šestom mjestu su Arjen Robben i njegov klupski kolega Thomas Muller.

Gareth Bale, igrač Tottenhama, završio je na sedmom mjestu, a Bastian Schweinsteiger na osmom. Među deset su ušli napadači Zlatan Ibrahimović i Robin van Persie.

Prošle godine za najboljeg igrača Evrope proglašen je igrač Barcelone Andres Iniesta.