Nogomet
63

FK Željezničar i Ljubo Miličević: Priča o kardinalnim greškama dobila je sasvim drugu sliku

Piše: O. T.
Frano Jelić, Mateo Musa i Ljubo Milićević (prvi zdesna) (Foto: Facebook)
Frano Jelić, Mateo Musa i Ljubo Milićević (prvi zdesna) (Foto: Facebook)
Pobjedu Željezničaru nad Olimpicom na stadionu Otoka u 2. kolu BHT Premijer lige donijeli su Ivan Lendrić i Matteo Boccacini, ali nakon meča nije se pričalo o njihovim golovima, o pobjedi Plavih niti o trenerima, nego o poništenim golovima Željezničara u drugom poluvremenu.

Glavnu ulogu u svemu imao je pomoćni sudija Ljubo Miličević iz Posušja koji je u dva navrata izuzetno loše procijenio situaciju na terenu i dosudio dva nepostojeća ofsajda koji uopće nisu bili ni diskutabilni.

Blagoslovom moderne tehnologije vijest se proširila na daleko i na široko, a Miličević je na koncu kažnjen sa 18 utakmica nedelegiranja što znači da neće suditi do kraja jesenjeg dijela prvenstva. Scenarij je to koji niko ne može poželjeti.

Međutim, priča ima sasvim drugu pozadinu, jer greške koje je pravio Miličević zapravo i nisu normalne za sudiju koji se bavi suđenjem 15 godina i svojim radom zasluži mjesto u Premijer ligi BiH. Ispostavilo se da Miličević ima tumor želuca i da je svega dva dana prije utakmice bio u bolnici. U razgovoru za naš portal Miličević je kazao šta je prethodilo greškama na Otoci.

"Ja sam bio iscrpljen. Nisam želio propustiti meč. Prije početka lige dok je trajao seminar za sudije zbog lošeg zdravstvenog stanja napustio sam seminar i otišao u bolnicu gdje sam morao ostati 10 dana. Izašao sam u četvrtak iz bolnice, a utakmica je bila u subotu", govori 33-godišnji Miličević.

Isključivo zbog ljubavi prema fudbalu odlučio je otići na utakmicu, jer mu novac koji dobija od suđenja nije toliko neophodan da bi mu on bio motiv.

"Imam dobar posao i radim na tehničkom pregledu vozila tako da mi novac nije bio razlog odlaska na utakmicu. Naravno da premija dobro dođe, ali ne stvara mi to problem ni sada tokom kazne", kazao je Miličević koji dodaje da se planira vratiti: "Naravno da ću se vratiti, jer fudbal je moja ljubav. Dok god budem mogao, namjeravam raditi neki posao u fudbalu."

Brojni naslovi i uvrede smetale su hercegovačkom sudiji, ali svjestan je da posao koji radi sa sobom nosi i takve stvari.

"Vidite, ja sudim 15 godina i nikada nisam dobio negativnu ocjenu. Nikada ranije nisam kažnjen. Ne kažem da nisam pravio greške, ali bile su minimalne. Zato mi je neshvatljivo kada neko pretjeruje nakon ovih greški, jer jasno je da tog dana nešto nije bilo uredu. Ne možete 15 godina suditi dobro i preko noći postati najgori sudija", rekao je Miličević.

Na utakmici protiv Olimpica osjećao se dobro fizički i mogao je pratiti meč, ali koncentracija je bila problem.

"Mogao sam trčati i pratiti situaciju, ali jednostavno nisam se mogao skoncentrisati i psihički fokusirati. Drago mi je da je Željezničar na kraju osvojio tri boda i da moje odluke nisu utjecale na pitanje o pobjedniku", dodaje sudija iz Posušja.

Nakon što su saznali za probleme koje je imao Miličević prije i tokom utakmice, ali koje ima i danas, iz Željezničara su ga pozvali na domaći meč.

"Kolektiv FK Željezničar sudiji BH Telecom Premijer lige BiH, Ljubi Miličeviću, želi brz oporavak od teške bolesti, tumora želuca. Ovom prilikom, rukovodstvo FK Željezničar poziva Miličevića da bude gost Kluba na jednoj od domaćih utakmica do kraja jesenje polusezone, te se nada da će Miličević u periodu u kojem mu predstoji proces liječenja i drugi životni izazovi, pronaći vremena da se odazove ovom pozivu", objavljeno je na zvaničnoj stranici FK Željezničar.

Ipak, Miličevića niko zvanično nije kontaktirao, ali će se vjerovatno to desiti u skorije vrijeme.

"Volio bih da me neko i lično pozove, ali hvala u svakom slučaju. Nadam se da ću doći i naći vremena, jer zbog zdravstvenih problema i dalje traju moje pretrage", rekao je Miličević, a na pitanje da li će se vratiti suđenju odmah po isteku kazne, odgovorio je: "Iskreno se nadam da će sve biti uredu sa zdravljem te da će kazna biti smanjenja, a naravno da se vraćam."