Otvoreno pismo
93

FK Sarajevo se obratio svim relevantnim institucijama, pisali su i Tužilaštvu BiH

Piše: N. Kustura
Sudija Musa izazvao haos na Koševu (Foto: T. S./Klix.ba)
Sudija Musa izazvao haos na Koševu (Foto: T. S./Klix.ba)
Fudbalski klub Sarajevo se otvorenim pismom obratio svim relevantnim institucijama, uključujući i Državno tužilaštvo BiH, nakon što su prethodno izdali saopćenje u kojem su najavili da idu u "bitku za spas bh. nogometa", potvrđeno je za naš portal.
Klub s Koševa je, kako saznajemo, u proteklom periodu već angažovao međunarodni i lokalni advokatski tim koji je počeo pripremati pravne argumente za pokretanje procesa odgovornosti.

Evidentno je da je sinoćnja utakmica bila samo okidač da se započne s navedenim procesima.

Spisak institucija kojima se obratilo Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Spisak institucija kojima se obratilo Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Bit će interesantno pratiti hoće li se i koji klubovi još priključiti najavljenoj borbi protiv korupcije u bh. nogometu, a sigurno je da je vrijeme za to već odavno došlo.

Podsjetimo, FK Sarajevo je danas izdalo saopćenje za javnost u kojima su naveli kako su dešavanja kojima smo svjedočili sinoć samo kulminacija sudijskih pljački koje posmatramo godinama unazad.

"U Bosni i Hercegovini se ne igra nogomet, igra se druga igra van terena. Za posljedicu imamo krojenu tabelu prema željama pojedinaca u najvišem rangu nogometnog takmičenja. Iza raznih komisija i 'legalnih' procesa se nalazi samo paravan, kojim se kažnjavaju oni koji nisu prihvatljivi sagovornici i koji su dovoljno hrabri da se suprotstave osnovanoj sumnji na organizovani kriminal unutar struktura NS BiH", poručili su iz kluba s Koševa.

Također je navedeno da će Predsjednik FK Sarajevo Ismir Mirvić kao prvi korak u narednih nekoliko dana pozvati sve predstavnike klubova na hitni sastanak kako bi razmijenili mišljenja, stavove i ideje o budućnosti bh. nogometa.

"Od 2021. godine s entuzijazmom i željom da donesem nove standarde u bh. nogomet investiram u FK Sarajevo. Ako je za cilj otjerati ljude poput mene, moja poruka svima je sljedeća: 'Pružam ruku svima u bh. nogometu da pomognem na bilo koji način, bilo kojem klubu i ne samo u Premijer ligi BiH. Stavljam na raspolaganje sebe i sve svoje resurse kako bi istjerali istinu na čistac i odgovorne procesuirali u skladu sa zakonom. Naša A reprezentacija ima probleme prouzrokovane od istih ljudi i to je javna tajna. Pozivam naše reprezentativce koji su svojim radom postali neovisni od bilo koga i dali sve što mogu dati za BiH da dignu glas i samo kažu istinu koja će pomoći boljoj budućnosti. Šutiti dalje znači da smo svi zajedno grobari bh. nogometa", izjavio je Mirvić.