Nogomet
0

FK Sarajevo prokockao obraz i pola miliona KM

Pišu: E. Isanović i A. Karadža
Fudbalski klub Sarajevo je u četvrtak navečer odigrao razočaravajućih 0:0 protiv albanskog Kukesija, debitanta u Evropi, i ispao iz 2. pretkola Evropske lige. Sramota, poniženje, bijes... bile su emocije navijača ovog tima nakon što je sudija odsvirao kraj.
Igrači Sarajeva osramotili grb (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igrači Sarajeva osramotili grb (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ovo je samo još jedna u nizu blamaža koje ekipa u posljednjih godinu dana priređuje pristalicama ovog kluba. Dovoljno se prisjetiti Zete i Gradine. Ipak, okršaj sa albanskim predstavnikom nastavio je rasprodaju ugleda. Sramotno ispadanje donijelo je potpunu neizvjesnost što se sljedeće sezone tiče.

Stigao Kukesi, a sa njim i otrežnjenje

Aktuelna ekipa tima sa Koševa pokazala je u susretu sa amaterskim Libertasom da nije u stanju riješiti ni najlakše zadatke. Iako smo o tome već pisali nakon prve utakmice sa timom iz San Marina, neki se nisu složili. I onda je stigao Kukesi, a sa njim i otrežnjenje.

Pojedini igrači ponovo su pokazali da ne znaju osnovne postulate nogometne igre: centaršut, izvođenje auta, prevođenje lopte preko centra, dodavanje... Nogometaši u bordo majicama su griješili, i to u izobilju. To je ono što je zasmetalo sarajevskoj publici i zbog čega je nezadovoljna napustila stadion Asim Ferhatović Hase. Pokazali su da nemaju kvalitet i znanje. Bez dvojbe, ovo je jedna od najlošijih generacija u posljednjih 20 godina.

Većina nogometaša koji danas nose dres ovog kluba, demonstrirali su da ne zaslužuju nositi dres tima sa Koševa. To su na kraju meča sa Kukesijem naglasili i navijači. Iz hiljada grla čulo se skandiranje "Skinite dresove", čime je poslana jasna poruka. Jedini koji je dobio aplauz bio je Asmir Suljić, igrač koji je u posljednjih nekoliko mjeseci ozbiljno promijenio svoj pristup utakmicama.

Radost slučajnih prolaznika iz Albanije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radost slučajnih prolaznika iz Albanije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Džakmić i Melunović - loš i gori

Inače, ključni detalj utakmice desio se sredinom drugog poluvremena, kada je Alen Melunović promašio jedanaesterac. I to se dešava u nogometu, to je sastavni dio igre. Međutim, na konferenciji za medije nakon utakmice, prvi šef struke Husref Musemić (kojem se može prigovoriti dosta toga) izjavio je kako je pomenuti nogometaš sam uzeo loptu i šutirao. Pa valjda trener treba reći prije početka meča ko će, u slučaju da se to desi, izvesti jedanaesterac, a očigledno to nije uradio. Tim gore što se igra knockout faza u kojoj je izvođenje jedanaesteraca vrlo izvjestan ishod.

I onda najnepopularniji igrač Bordo tima kod navijača, vjerovatno kako bi prkosio želeći pokazati da "bar nešto zna", demonstrira da je limitiran. Slab udarac, Halili brani, a bezvoljni Melunović (koji je imao hrabrosti da puca penal) nakon toga izlazi vani. Pomenuti nogometaš, koji je očigledno zalutao u Sarajevo u svom žalosnom odnosu prema dresu koji nosi, tako je ostavio FK Sarajevo bez nekoliko stotina hiljada maraka koje bi zaradili prolaskom u narednu rundu. Procjenjuje se da bi FK Sarajevo mogao zaraditi blizu pola miliona maraka od učešća u narednom pretkolu, prodaje ulaznice, TV prava i artikala iz Fan shopa.

Melunović je već jutros dobio raskid ugovora, ali je šteta već učinjena.

Jedan od glavnih krivaca za ispadanje je i golman Dejan Bandović, koji je u Tirani primio tri gola zbog sopstvenih grešaka. Golovi kao iz najgorih noćnih mora.

Kapiten Džakmić je, također, bio ispod svakog nivoa. To traje već duže vrijeme i sa sigurnošću se može reći da ne zaslužuje biti kapiten ovog tima. Lider je čovjek koji preuzima odgovornost u ključnim momentima. No, Muhamed se sve vrijeme krio iza igrača, a nije ni pomišljao da puca kazneni udarac.

Puno toga se može prigovoriti i novom stručnom štabu zbog loše kondicije, slabe analize suparnika, loše pripreme golmana... Bez dvojbe, ovaj tim nema lidera i nema karakter. Ovo posljednje najbolje pokazuju rezultati. Čak i kada su vodili u pojedinim utakmicama, nisu uspjeli zadržati vodstvo (Zenica, Široki Brijeg, Banja Luka, Tirana).

Besplatan igrač - najskuplji igrač

Ipak, najveći krivci su oni koji su angažovali te igrače. Alfa i omega koševskog premijerligaša je menadžer Irfan Redžepagić, koji je u proteklih nekoliko godina doveo veliki broj igrača, od kojih je većina zalutala na najveći stadion.

Dokaz da je besplatan igrač najskuplji igrač oslikava se upravo u Bordo timu. Ovdje prije svega mislimo na igrače koji su bez obeštećenja stigli na Koševo. Loša procjena i loša selekcija doveli su do toga da Kukesi, koji je prije tri godine igrao treću albansku ligu, ponizi i eliminiše Sarajevo.

Kao i svih prethodnih godina FK Sarajevo je bespotrebno potrošio vrijeme i novac na pripreme u Sloveniji. Trener Musemić je pripremao i uigravao jednu ekipu, da bi kao i prethodnih godina nove igrače dobio između takmičarskih utakmica. A to je samo nastavak prakse da klub svake godine napusti desetak igrača.

Husref Musemić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Sportski rezultat prije svega

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam o kojem nema spora - rezultat. Na Koševu ga nema godinama. I ove sezone puno toga je obećano, ali je sve doživjelo fijasko na samom početku. Sarajevo je palo na prvom ovosezonskom ispitu istine. Sve pozitivne stvari vezane za FK Sarajevo, od marketinga do smanjenja dugova i uspostavljanja sistema upravljanja, pale su u vodu zbog izostanka sportskog rezultata. Jasno je da navijači cijene to što se mogu pohvaliti članskom iskaznicom i što klub bodre u klupskim majicama, ali oni žele, prije svega, bodriti tim koji pobjeđuje. A ako ne pobjeđuje, barem ostavlja krv i znoj na terenu.

Sramotno ispadanje, od kluba koji iza sebe ima tek jednu prvoligašku sezonu i dvije utakmice u Evropi, imat će dugoročne posljedice na sve aspekte kluba iz Titove 38 b, a Uprava se nalazi pred najvećim izazovom do sada, uz finansijsku stabilizaciju moraju ostvariti sportski rezultat. Evropska liga je prokockana, na redu su Premijer liga i Kup BiH.