Nogomet
393

FK Sarajevo objavljuje rat korupciji u bh. nogometu

Piše: N. Jamaković
Dino Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dino Selimović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Od večeras u bh. nogometu više ništa neće biti isto, rekao je u razgovoru za Klix.ba direktor FK Sarajevo Dino Selimović, pojasnivši da će predstavnici kluba sa Koševa u narednim danima iznijeti sva saznanja o aferama u bh. nogometu te pozvati i druge bh. klubove da učine isto.

Selimović je za naš portal rekao da je bilo dosta namještanja i izmjena pravila onda kada to nekome odgovara, kao i pogrešng tumačenja istih tih pravila nauštrb klubova koji pošteno obavljaju svoj posao i pokušavaju ostvariti rezultate.

"U narednim danima će bh. nogomet potresti afera nakon koje zasigurno stvari više neće biti iste. FK Sarajevo objavljuje rat korupciji u bh. nogometu te pozivamo i druge klubove koji rade časno i pošteno da nam se pridruže i iznesu svoja saznanja o nečasnim radnjama u bh. nogometu", rekao je Selimović.

Mašin-bravari u komisijama Saveza

Pojasnio je kako će u narenim danima između ostalih biti postavljena pitanja kako je moguće da delegati imaju prednost ispred policijskih organa da procjenjuju sigurnosnu situaciju na utakmicama, kako je moguće da Nogometni savez BiH plati 50.000 KM naknadu za treniranje klubu koji je tu istu naknadu trebao platiti trećem klubu, kako se može desiti da se službeni zapisnik mijenja na poluvremenu utakmice.

"Postavit ćemo i pitanja kako već godinama u različitim komisijama Saveza mogu sjediti inžinjeri šumarstva ili mašin-bravari, umjesto pravnika, kako se klub bez rukovodstva, odnosno uprave može takmičiti u Premijer ligi, kako su svi zatvorili oči pri bezobraznom namještanju zbog kojeg je tuzlanska Sloboda izbačena u niži rang. Također, pitat ćemo i kako je moguće da se pošalje inspekcija klubu koji je registrovao i osigurao radne dozvole za strane igrače, pa inspektori sačekuju te igrače u svlačionicama kao da su kakvi kriminalci", naveo je direktor FK Sarajevo.

"Ovo je tek početak"

Dodao je kako FK Sarajevo javno poziva Odjel za strance Ministarstva sigurnosti BiH da provjeri sve igrače i trenere koji se takmiče u Premijer ligi BiH, kao i finansijsku i poreznu inspekciju da ispita poslovanje i načine finansiranja premijerligaških klubova.

"Ovo je tek početak, a nadam se da će nam se u našoj borbi pridružiti i drugi bh. klubovi", poručio je Selimović.