Statistika pokazuje
354

FK Sarajevo je već izbacivao Bugare, zašto ne i Levski

Piše: Edin Isanović
Tim sa Koševa je u četvrtak odigrao prvu utakmicu 2. pretkola Evropske lige protiv Levskog iz Sofije. Kao što je poznato klub iz glavnog bugarskog grada slavio je sa minimalnih 1:0.

Ipak, izabranici Dragana Jovića odigrali su izvanrednu utakmicu, a sve pristalice bordo boje očekuju identičan pristup u uzvratu na najvećem bh. stadionu i plasman u 3. pretkolo.

Da je Sarajevo imalo malo više sreće rezultat je mogao biti i još povoljniji. Statistika evropskih utakmica tim sa Koševa pokazuje da su već jednom izbacivali Bugare iz evropskim takmičenja.

Desilo se to u sezoni 1982/83 u okršaju sa Slavijom iz Sofije. Prvi meč u Bugraskoj završen je neriješenim rezultatom 2:2, dok je revanš na Koševu okončan pobjedom Sarajeva rezultatom 4:2. Kasnije je Bordo tim eliminisao rumunski Kornuvul, a zaustavljeni su od belgijskog Anderlechta.

Ako statistički gledamo međunarodne utakmice u kojim je Sarajevo u prvom meču u gostima poraženo sa 1:0 onda ćemo samo spomenuti dvoboj protiv Maritima u sezoni 2001/02.

Nažalost, Portugalci su i u revanšu na Koševu slavili istim rezultatom. Nadamo se da će ovaj put, nakon poraza od 1:0 u gostima, Sarajevo na kraju izaći kao pobjednik i nastaviti takmičenje u nadmetanju koje je po rejtingu drugo u Evropi.