Pred CAS-om
55

Finalno sučeljavanje Cardiffa i Nantesa o tragično preminulom nogometašu Emilianu Sali

K. H.
Emiliano Sala (Foto: EPA-EFE)
Emiliano Sala (Foto: EPA-EFE)
Gotovo dvije i po godine nakon što je proces počeo, Nantes i Cardiff u četvrtak će se naći pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u okviru slučaja "Room", a koji se odnosi na plaćanje transfera tragično preminulog argentinskog igrača Emiliana Sale.

Ovaj nogometaš preminuo je 21. januara 2019. godine u avionskoj nesreći u kanalu La Manche i to u trenutku kada je bio na putu iz Nantesa u svoj novi klub, a cijena koju je engleski klub platio za ovog napadača je 17 miliona eura.

Dva ročišta koja će biti održana u četvrtak i petak su kulminacija na žalbe koju je Cardiff podnio u jesen 2019. godine kada su porekli valjanost ugovora o transferu Sale iz Nantesa u njihov klub, zbog čega su smatrali da ne moraju platiti nikakvo obeštećenje.

Odbor za status igrača FIFA-e ranije je odlučio da Cardiff treba platiti Nantesu šest miliona eura za transfer ovog pokojnog igrača, no velški klub se žalio CAS-u i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti konačna odluka, odnosno da li će platiti cijenu transfera koji se na kraju nije ni realizovao.

Biznismen koji David Henderson (67) je, podsjećamo, proglašen krivim za ugrožavanje sigurnosti letjelice i osuđen je većinom glasova (10:2) za smrt ovog napadača i pilota Davida Ibbotsona.

Sala je za Nantes u tri i po godine odigrao 133 utakmice te postigao 48 golova. Argentinac je potpisao za Cardiff uz rekordnu odštetu od 17 miliona eura, a kada je krenuo put Engleske, desila se tragična nesreća.