Nogomet
0

FIFA odbacuje pozive na oduzimanje domaćinstva Rusiji

Totalsport
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je u petak da i dalje čvrsto stoji iza Rusije kao domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Dio njemačkih političara pozvao je posljednjih dana na oduzimanje domaćinstva Rusiji, kao dio sankcija toj zemlji i njezinom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog navodne umiješanosti u sukobe u Ukrajini. Proruski su separatisti zauzeli dijelove Ukrajine, a postoji sumnja da stoje i iza nedavnog rušenja malezijskog aviona, pri čemu je poginulo 298 ljudi. Moskva je demantirala da naoružava separatiste, ali se uprkos tome pojavio novi val poziva na teže sankcije Rusiji. FIFA, međutim, ne smatra da bi oduzimanje SP-a bio dobar potez.

''Kao krovno svjetsko nogometno tijelo, FIFA preuzima odgovornost za ozbiljno upravljanje nogometom, te podržava mirnu i demokratsku debatu. FIFA osuđuje svaki oblik nasilja i nastavit će koristiti svoja natjecanja za promociju dijaloga, razumijevanja i mira među ljudima. Povijest je pokazala da bojkotiranje sportskih događaja i politika izolacije i sukobljavanja nije najučinkovitiji način za rješavanje problema. Domaćinstvo SP-a koje privlači globalnu pozornost može biti moćan katalizator za konstruktivni dijalog između ljudi i vlada. SP ujedinjava momčadi i nacije iz cijeloga svijeta, od kvalifikacija do završnog turnira, u duhu fair-playa i poštovanja'', stoji u priopćenju.

''FIFA je uvjerena da uz pomoć nogometa, a posebno SP-a i međunarodne pozornosti koju privlači, možemo postići pozitivnu promjenu u svijetu. Međutim, nogomet se ne može promatrati kao rješenje za sve probleme, pogotovo ne za one povezane sa svjetskom politikom. Vidjeli smo da SP može biti sila dobra, a FIFA vjeruje da će to biti slučaj i s natjecanjem 2018. u Rusiji'', zaključuje se u saopćenju FIFA-e.