Nogomet
0

FIFA naredila klubovima da moraju pustiti igrače na OI

Totalsport
London
London
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) naredila je klubovima da moraju pustiti svoje U23 igrače koji budu pozvani u reprezentacije za nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu.

Odluka koju je u petak potvrdio Izvršni odbor FIFA-e mogla bi izazvati dosta prijepora budući da olimpijski turnir nije dio kalendara reprezentativnih utakmica i mnogi su klubovi već najavili da neće pustiti svoje igrače u London.

"Izvršni odbor je odlučio da je puštanje igrača do 23 godine starosti obvezno za klubove", stoji u FIFA-inom priopćenju.

Prije četiri je godine izbio sukob između Barcelone i reprezentacije Argentine oko nastupa Lionela Messija na Olimpijskim igrama u Pekingu. Slučaj je završio na Međunarodnom sportskom sudu u Lausannei koji je presudio u korist Barcelone. Međutim, katalonski je klub naknadno ipak odlučio pustiti Messija u Peking gdje je iznimno snažna reprezentacija Argentine (Di Maria, Mascherano, Agüero, Riquelme, Lavezzi...) osvojila zlato.

Podsjetimo, na olimpijskim turnirima nastupaju ekipe sastavljene od igrača mlađih od 23 godine, premda svaka reprezentacija ima pravo prijaviti i trojicu starijih igrača. Ovogodišnje se Olimpijske igre u Londonu održavaju od 27. jula do 12. augusta, s time da nogometni turnir počinje već 25. jula.