Pred Svjetsko prvenstvo
0

FIFA će istražiti špansko-ruski dogovor o podmićivanju sudija

Totalsport
David Triesman (Foto: Reuters)
David Triesman (Foto: Reuters)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) naložila je svojoj etičkoj komisiji da istraži optužbe dosadašnjeg predsjednika Engleskog nogometnog saveza Davida Triesmana na račun kolega iz španskog i ruskog saveza.

Podsjećamo, Mail on Sunday objavio je transkripte Trismanovih razgovora s neimenovanim dužnosnikom Engleskog nogometnog saveza u kojima je optužio kolege iz španskog i ruskog saveza za nogometni komplot.

Rusi bi se, zaključuje se iz transkripta, založili za podmićivanje sudaca koji bi tokom Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi sudili utakmice španskoj reprezentaciji, dok bi im Španci zauzvrat povlačenjem vlastite kandidature i lobiranjem kod prijateljskih saveza olakšali proces dobivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Španci su inače, zajedno s Portugalom, baš kao i Englezi, konkurenti Rusima za dobivanje domaćinstva. Engleski inicijativni odbor za dobivanje domaćinstva službenim se pismom izvinio kolegama iz Španije i Rusije, a Triesman je pod pritiskom medija i nogometne javnosti u Britaniji podnio neopozivu ostavku na sve dužnosti zbog navedenog skandala.

FIFA-ina etička komisija će istražiti cijeli slučaj, a FIFA je od FA-a zatražila izvještaj o ovom pitanju, koji treba uključivati i Triesmanovu poziciju.