"Finale prije finala"
234

Festival nogometa u Madridu: Real i City remizirali u utakmici godine (3:3)

D. P.
Meč koji će se dugo pamtiti
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Real Madrida i Manchester Cityja remizirali su u fenomenalnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka rezultatom 3:3, tako da će odluka o polufinalisti definitivno biti donesena nakon revanša na sjeverozapadu Engleske.
Kada su kuglice prilikom žrijeba spojile Real i City, jasno je bilo da je to "finale prije finala". Još je i Real imao nekih neraščišćenih dugova prema Cityju iz prošle sezone Lige prvaka pa je tako uvertira u duel bila sjajna.

Počelo je na maestralan način. U drugoj minuti utakmice Bernardo Silva dovodi goste u vodstvo "lukavim" i maestralnim pogotkom iz slobodnog udarca. Portugalac je šutirao pored živog zida i tako prevario golmana Reala.

Činilo se da je Real uzdrman, a onda "blitzkrieg" i dva gola u dvije minute za potpuni preokret u Madridu. Prvo je Edouardo Camavinga pogodio s distance uz pomoć odbijene lopte o leđa Rubena Diasa, da bi Rodrygo u 14. minuti preokrenuo nakon jedne brze kontre.

Do odlaska na odmor Manchester City je preuzeo kontrolu igre, ali većih prilika nije bilo. Najbolju je imao Jack Grealish u 33. minuti, ali je njegov udarac nakon prodora izblokiran u posljednjem trenutku.

Rezultatom 2:1 za domaći tim otišlo se na odmor, a onda u nastavku preokret nakon strpljive igre Manchester Cityja.

Prije preokreta Manchester Cityja, Real je imao šansu da dotuče svog rivala. Međutim, Vinicius Junior je propustio situaciju jedan na jedan jer je šutirao preko gola u 57. minuti.

Kazna je uslijedila 10 minuta kasnije. Phil Foden se namjestio na vrh šesnaesterca i onda filigranski preciznim udarcem pogodio rašlje gola Madriđana za 2:2.

Slavlje gostiju nije se ni završilo kako treba, a već su postigli i drugi gol. Samo tri minute kasnije Joško Gvardiol postiže vjerovatno i najljepši gol u karijeri. Hrvatski stoper se namjestio na desnu nogu i pogodio za vodstvo gostiju.

Ni tu nije bio kraj ludnici za večeras. Deset minuta prije kraja utakmice Vinicius prebacuje loptu na desnu stranu, a tu je sjajan volej uhvatio Fede Valverde i pogodio za 3:3.

Do kraja utakmice Manchester City je pokušao da dođe do prednosti uoči revanša, ali nije uspio pa je tako sve otvoreno uoči naredne utakmice.

Drugi meč Real i City igraju na Etihadu za osam dana, kada ćemo ponovo uživati u derbiju ove dvije sjajne ekipe.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Manchester City 3:3 (Dias autogol 12', Rodrygo 14', Valverde 79' / Silva 2', Foden 67', Gvardiol 71')