Nogomet
0

FBI istražuje tajne transakcije Chucka Blazera

Totalsport
Chuck Blazar
Chuck Blazar
Chuck Blazer (66), FIFA-in dužnosnik iz Sjedinjenih Američkih Država, pod FBI-ovom je istragom. Sporne su tajne uplate na njegove račune u poreznim oazama.

U pitanju su računi prijavljeni na Kajmanskim otocima i Bahamima. Premda je Amerikanac zaposlen u Nogometnoj federaciju Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF), sumnja se da su uplate (bilo ih je više) dolazile od Karipske nogometne unije (CFU), organizacije koja autonomno djeluje unutar CONCACAF-a.

Posljednji iznos koji je Blazer primio na račun u martu ove godine iznosi 250.000 američkih dolara. Ček je deponirao na svoj račun na Bahamima, a plaćanje je provedeno kao povrat pozajmice.

Tokom prošle godine tadašnji predsjednik CONCACAF-a Jack Warner odobrio je isplate CFU-a prema Blazeru u iznosu od 205.000 dolara (septembar) odnosno 57.750 dolara.

Warner je bio Blatterov dugogodišnji zamjenik u FIFA-i dok ga posla nije koštao upravo Blazerov iskaz u maju, neposredno uoči izbora za FIFA-ina predsjednika.

Blazer je odradio ulogu Blatterova igrača i prijavio korupcijski čin u režiji Warnera i Mohameda Bin Hammama, tadašnjega katarskog protukandidata Blatteru na izborima. Dvojica su predsjednicima 25 saveza karipskih država u CFU-u podijelili milion dolara (40.000 dolara po glavi) u zamjenu za njihove glasove na predsjedničkim izborima. Otkriveni su i suspendirani: Warner se povukao samoinicijativno dok je Bin Hammam doživotno suspendiran, te je sada u žalbenom postupku.

Istraga koju provodi FBI mogla bi biti njihov odgovor Blazeru, odnosno Blatteru.