Nogomet
0

Falcao najbolji strijelac EL, Simeone ušao u historiju

FENA
Duo koji je Atleticu donio titulu EL (Foto: AFP)
Duo koji je Atleticu donio titulu EL (Foto: AFP)
Postigavši dva gola u finalu Europske lige napadač Atletico Madrida Radamel Falcao postao je najbolji strijelac ovog takmičenjaove sezone sa ukupno 12 golova.

Falcao je postao i prvi igrač u historiji kojem je to uspjelo dvije sezone uzastopno. Prošle sezone zabio je 17 golova u dresu Porta. Lista strijelaca:

12 - Radamel Falcao (Atlético Madrid) 10 - Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) 8 - Adrián López (Atlético Madrid) 7 - Matías Suárez (Anderlecht) 7 - Fernando Llorente (Athletic Bilbao) 6 - Dmitri Sičev (Lokomotiv) 6 - Ricky van Wolfswinkel (Sporting)

Njegov je trener Diego Simeone (42) tek četvrti neevropski trener koji je slavio u nekom od evropskih kupova, te prvi kojem je to uspjelo u Kupu Uefa ili Evropskoj ligi.

Prije Simeonea to je uspjelo njegovim sunarodnjacima Luisu Carnigliju, Heleniu Herreri i Alfredu Di Stefanu. Carniglia je na klupi Real Madrida osvojio Kup prvaka 1958. protiv Milana i godinu dana kasnije protiv Reimsa. Herrera je učinio isto na klupi Intera 1964. i 1965. godine, dok je Alfredo Di Stéfano predvodio Valenciju do trijumfa u Kupu kupova 1980. godine.

Simeone je postao i tek treća osoba koja je u ovom takmičenju slavila kao igrač i kao trener. Simeone je igrački naslov u Kupu Uefa osvojio u dresu Intera 1998. Prije njega to je uspjelo jedino talijanskoj legendi Dinu Zoffu i Holanđaninu Huubu Stevensenu. Zoff je slavio u Kupu Uefa na golu Juventusa 1977. protiv Athletic Bilbaoa, a kao trener Juventusa 1990. protiv Fiorentine. Stevens je pokal pobjednika Kupa Uefa podigao kao igrač PSV Eindhovena 1978. godine, a kao trener Schalkea 1997.