Nogomet
2

FA traži od FIFA-e da ispita posljedice povreda mozga kod fudbalera na utakmicama

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Engleski fudbalski savez (FA) zatražio je od upravnog tijela Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da otvori istragu o tome da li neki bivši igrači imaju demenciju kao posljedicu povreda mozga tokom utakmica.

Svjetski mediji pišu da je ovakav zahtjev FA uslijedio nakon što je otkriveno kako tri bivša engleska reprezentativca sa Svjetskog prvenstva 1966. godine, Martin Peters, Nobby Stiles i Ray Wilson, imaju Alzheimerovu bolest.

Porodice pomenutih u izjavama za medije tvrdile su kako su fudbaleri oboljeli "uslijed utakmica" nakon čega je u britanskoj javnosti porasla zabrinutost o uticaju povreda glava fudbalera.

Posebnu kampanju pokrenula je porodica bivšeg engleskog igrača Jeffa Astlea koji je 2002. godine preminuo od degenerativne bolesti mozga. On je bio poznat po izvanrednim vještinama igranja i dodavanja lopte glavom dok se u to vrijeme fudbal igrao težim loptama od kože.

FA traži od FIFA-e da istraži da li postoji dugoročna opasnost po zdravlje fudbalera i ozbiljnost povreda glave igrača uzimajući u obzir poziciju na kojoj igra.