Deseta uzastopna pobjeda
0

Evropski prvaci nadomak Brazilu i Italiji

Totalsport
Pobjedom nad Turskom 1-0 na Santiago Bernabeu stadionu u Madridu nogometaši Španije došli su do desete uzastopne pobjede na međunarodnoj sceni.

Njihov niz datira još iz lipnja prošle godine, kada su u polufinalu Eura u Austriji i Švicarskoj pobijedili Rusiju 3-0. Tim su nizom srušili vlastiti rekord; španska je reprezentacija od 1924. do 1927. godine u prošlom stoljeću nanizala devet uzastopnih pobjeda.

Nastave li evropski prvaci pobjedničkim ritmom, ugrozit će Talijane i Brazilce, koji pobjedničke serije drže na rekordnih 14 utakmica.

Bila je ovo inače peta pobjeda sastava Vicentea del Bosquea u kvalifikacijama za SP. Uzme li se za pobjedu i trijumf u četvrtfinalu Eura protiv Talijana boljim izvođenjem 11-eraca (nakon 90 i 120 minuta bilo je 0-0), “furija” je zaredom slavila u dvadeset utakmica.

I niz bez poraza je okrugao: 30 utakmica! Posljednji su Špance uspjeli pobijediti (1-0) Rumunji 15. novembra 2006. godine, i to kao gosti, u prijateljskoj utakmici.

  • Želimo nastaviti niz kolikogod je moguće. To nas motivira - izjavio je španski izbornik nakon utakmice najavivši tako i da će na gostovanju u Istanbulu već u srijedu Španjolci tražiti novi trijumf.

  • Očekujem vrlo težak dvoboj, baš kao što je bio i ovaj. Očekujem da ćemo biti također jednako dobri. Turci su nam pružali očekivano jak i kvalitetan otpor. Nismo bili lepršavi kao što smo inače, ali smo kontrolirali događanja na travnjaku - zaključio je Del Bosque.

Turski izbornik Fatih Terim samo je zaključio da je pobijedila bolja ekipa.