Nogomet
0

Euro 2004: Francuska - Engleska 2:1

NINA/Sarajevo-X
U veoma uzbudljivoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Portugalu u okviru grupe B Francuska je golovima Zinedinea Zidanea pobijedila reprezentaciju Engleske sa 2:1.

Na stadionu Luz, pred oko 65.000 gledatelja, susret je vodio Markus Merck iz Njemačke, a strijelci su bili Zidane u prvoj i trećoj minuti sudačke nadoknade (drugi gol postignut je iz jedanaesterca) za Francuze, a Lampard u 38. minuti susreta za Engleze.

Žute kartone dobili su Pires i Silvestre (Francuska) te Scholes i Lampard (Engleska).

Za Francusku su nastupili Barthez, Silvestre (Sagnol), Lizarazu, Vieira, Gallas, Makelele, Pires (Wiltord), Zidan, Thuram, Trezeguet, Henry, a za Englesku James, Neville, Cole, Beckham, Campbell, Gerard, Scholes, Hargreaves, Owen, Vassel, Rooney (Heskey), King i Lampard.

U veoma uzbudljivoj igri aktualni evropski prvak Francuska došla je do pobjede zahvaljujući golovima Zidana, koji su postignuti u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Naime, sve do tada veoma sigurno vodila je Engleska, koja je bila nadomak velikog trijumfa. Poslije vodstva u prvom poluvremenu, kapetan engleske reprezentacije Beckham nije uspio u 71. minuti realizirati jedanaesterac, jer je njegov šut s bijele tačke odbranio Barthez.

Francuska reprezentacija je uglavnom imala inicijativu, ali nije uspjela ostvariti ni jednu povoljniju priliku.

Selekcija Engleske je kontrolirala igru na sredini terena i neutralizirala sve opasne akcije "trikolora".

Ipak, u finišu susreta, najprije iz slobodnog udarca u prvoj minuti sudačke nadoknade, a zatim iz opravdano dosuđenog jedanaesterca u trećoj minuti nadoknade Zidan je uspio napraviti preokret i donijeti aktualnom prvaku Europe tri dragocjena boda.

Najbolji u ekipi Francuske bili su Vieira, Gallas i Zidan, a najzapaženiji u engleskoj reprezentaciji kapetan Beckham i strijelac gola Lampard.

U prvoj utakmici B skupine Švicarska i Hrvatska igrali su neriješeno (0:0).