Nogomet
34

Elvir Rahimić za Klix.ba: Bešić je oduševio sve, dobili smo igrača za narednu deceniju

Piše: Edin Isanović
Elvir Rahimić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Rahimić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Rahimić je nedavno završio svoju uspješnu karijeru kao prvak Rusije. Svoj nogometni put počeo je u Slavenu iz Živinica, odakle seli u visočku Bosnu. Poslije epizode u Sloveniji odlazi u Austriju (klub SK Vorwärts Steyr), gdje je odličnim partijama skrenuo pažnju na sebe. Naredna stanica bio je ruski Anzhi, gdje je ostao dvije sezone. Ugovor sa CSKA potpisao je 2001. godine gdje je kao igrač ostao sve do maja 2014. godine.

Nakon okončanja nogometne karijere pridružio stručnom štabu reprezentacije BiH. Bio je uz selektora Safeta Sušića na Mundijalu. Podvlačenje crte počeo je sa demantima da je bilo incidenata u Brazilu.

"Zaista, ono što se pisalo o nekim incidentima nije tačno, izričito to demantujem. Nije bilo nikakvih problema, do samih priprema pa do dolasaka iz Brazila", kazao je jedan od najtrofejnijih bh. igrača.

Ostaje žal za drugim krugom

Dodaje kako i danas ostaje žal što naš državni tim nije izborio plasman među 16 najboljih na planeti.

"Uz malo sreće mogli smo proći dalje, imali smo veliku šansu. Posebno se to odnosi na meč sa Nigerijom. Kvalitetniji smo od njih, siguran sam u to. No, nismo uspjeli. Musa koji nosi dres CSKA i Emenike pravili su nam najviše problema. Posebno igrač Fenerbahcea koji nekada igrao za Spartak iz Moskve. Poslije utakmice sam se pozdravio sa njima. Bili su sretni nakon trijumfa“, kazao je naš sagovornik.

Popularni General bio je sa moskovskim CSKA 5 puta prvak Rusije, osvojio je sedam kupova, pet Superkupova Rusije i nekadašnji Kup UEFA 2005. Imao je veliku želju da odigra nekoliko minuta na Mundijalu u Brazilu, ali do toga nije došlo. Dakako, naglašava da mu je žao što nije zaigrao na SP-u.

“Kao prvo, drago me je što sam bio unutra sa reprezentacijom na Mundijalu. Što smo bili svi zajedno na okupu i što smo probali nešto da napravimo. Kada me neko pita da li mi je žao što nisam igrao, samo odgovorim.Ko ne bi volio da igra na Mundijalu? No, bio sam učesnik velikog događaja sa svojom Bosnom i Hercegovinom i to me donekle tješi“, naglašava Elvir.

Trenersku karijeru nastavlja u CSKA

Osvrnuo se na sjajne igre Muhameda Bešića koji je nastupao na poziciji koja je nekada bila rezervisana upravo za njega.

"Muhamed je oduševio sve, pa tako i mene. BiH je dobila jednog kvalitetnog nogometaša za naredno desteljeće. Osim što je dobar igrač, Bešić je sjajan čovjek. Sigurno da smo sretni što se pojavio jedan takav igrač u reprezentaciji".

Prokomentarisao je i dosadašnji tok Mundijala u Brazilu.

"Bilo je puno priče o klimi. Tamo jeste veća vlažnost, ali ne treba tražiti alibi zbog kiše, sunca, vlage... To nije opravdanje. Svi igraju u istim uslovima. Normalno da zemlja iz tog dijela svijeta imaju blagu prednost nad državama iz Evrope. To što su neke reprezentacije sa Starog kontinenta ranije otiše kući, to je neka druga stvar. Razlog trebaju potražiti u svojim redovima, ne u vremenu", napominje Rahimić i dodaje kako bi volio ostati u stručnom štabu Zmajeva.

Inače, bivši bh. reprezentativac upisao je trenersku školu, a trenutno se educira.

"Trebao bih nastaviti karijeru u CSKA. Dogovorio sam se prije SP da budem u njihovom stručnom štabu. Nadam se da se ništa nije promijenilo. Vjerujem da me nisu zaboravili u Moskvi", kroz smijeh završava Rahimić.