Nogomet
3

Ekvador savladao Honduras sa 2:1 i uključio se u utrku za osminu finala

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Ekvador je u drugoj utakmici 2. kola u grupi E Svjetskog prvenstva u Brazilu u nedjelju ujutro po srednjoevropskom vremenu savladao Honduras rezultatom 2:1.

Nakon ove utakmice Francuska je prva u grupi E sa šest bodova, Ekvador i Švicarska imaju po tri, dok je Honduras bez bodova.

Dobro je počelo za Honduras. Guagua je katrastrofalno reagirao u odbrani. To je iskoristio Costly, koji dobro prošao po lijevoj strani u 16-erac i matirao Domingueza.

Radost tima bez bodova trajala je tek tri minute. Paredes je potom ubacio s desne strane na petarac, lopta je prošla sve, a na drugoj stativi ju je dočekao Enner Valencia, koji iz blizine matira Valladaresa za brzi povratak južnoamerikanaca.

Ekvador je imao terensku inicijativu sa 62 posto posjeda lopte u nogama, no Honduras je imao više udaraca u okvir gola (3-2)

Ekvador je imao više šansi i s početkom drugog djela susreta, ali golova nije bilo do 65 minute kada je Valencia postavio konačan rezultat. Taj igrač je donio preokret svojoj ekipi zabivši glavom na petercu nakon ubačaja iz slobodnog udarca s lijeve strane.

Valenciji je ovo drugi gol na utakmici te ukupno treći na SP-u, uključivši se tako u borbu za najboljeg strijelca. Enner Valencia je pokušao zabiti i hat-trick iz dalekometnog slobodnog udarca, no pucao je u golmana Hondurasa. Inače, Enner Valencia zabio je u šest uzastopnih utakmica Ekvadora, prenosi Goal.com.

Ekvador je u Curitibi stigao do važne pobjede nad Hondurasom te se vratio u igru za osminu finala. Ekvador je tako produžio nadu za prolaskom u drugi krug za koji će se boriti sa Švicarskom, dok je Honduras blizu ispadanja nakon dva poraza.