Nogomet
16

Džeko: United je tim protiv kojeg postižem mnogo golova

FENA
Nogometaši Manchester Uniteda i Manchester Cityja se u ponedjeljak sastaju na Old Traffordu u okviru 32. kola engleske Premier lige.

City je prošle sezone slavio ubjedljivu pobjedu 6:1, a jedan od najzaslužnijih za taj rezultat bio je Edin Džeko s dva postignuta gola. No, napadač Cityja i bh. reprezentacije navodi da bi ovaj put bio zadovoljan i minimalnom pobjedom.

"Postigao sam Unitedu pogodak i prije nekoliko godina dok sam igrao za Wolfsburg. Postoje ekipe protiv kojih postižete mnogo golova, a imaju i one protiv kojih nikada ne pogađate", rekao je napadač u razgovoru za Manchester Evening News.

"Sretan sam što je United jedan od timova protiv kojih postižem golove. Vidjet ćemo u ponedjeljak - volio bih kada bih postigao još jedan, ali najvažnija nam je pobjeda. Kada igrate protiv Uniteda, uvijek morate da pružite 150 posto", dodao je.

Naglasio je da mu je prošlosezonska pobjeda nad Unitedom ostala u sjećanju.

"Niko nije očekivao taj rezultat. Poseban je osjećaj kada nekoga pobijedite sa 6:1, usrećili smo naše navijače. Niko neće zaboraviti taj dan, čak ni navijači Uniteda. Zapamtio sam izraze lica navijača Cityja. Bili su više nego sretni kod rezultata 4:1, kada sam ja pogodio, a nakon petog i šestog gola mislim da niko nije vjerovao šta se dešava", kazao je Džeko.

Naredni gradski derbi neće imati veći rezultatski značaj, s obzirom na to da je pitanje prvaka skoro riješeno. No, očekuje se velika borba jer United želi osvetu za prošlosezonski poraz, a City će pokušati da dokaže da trenutni zaostatak ne pokazuje stvarni odnos snaga dvaju klubova.

"Mislim da ljudi znaju da nismo toliko lošiji od Uniteda kolika je razlika u bodovima. Oni su imali fantastičnu sezonu, a mi smo ispustili nekoliko važnih bodova. No, prošle sezone smo pokazali da ih možemo pobijediti i nadam se da ćemo to uraditi i sada. Ovo je važna utakmica, iako zaostajemo 15 bodova. Derbi je uvijek derbi, najvažnija utakmica u sezoni. Pobjeda u derbiju je uvijek važna, za nas i za naše navijače", kazao je Džeko.