Nogomet
0

Džeko i Sušić na karikaturama Zdravka Cvjetkovića

Klix.ba
Zdravko Cvjetković je 27-godišnji Zeničanin koji već duže vremena svojim ilustracijama o temi reprezentacije Bosne i Hercegovine zagrijava euforiju pred samu utakmicu.

Zdravkove radove vidjeli su mnogi na brojnim društvenim mrežama, ali kako dolaze ideje i na koji način se realiziraju u format slike, u razgovoru za Klix.ba otkrio je ovaj Zeničanin.

Zdravko je 2004. godine na Nastavničkom odsjeku Likovne akademije u Sarajevu diplomirao slikarstvo, a inače svoje vrijeme upotpunjava radom na animiranim filmovima, ilustracijama, karikaturama i stripu. Trenutno je zaposlen u sarajevskom animacijskom studiju, ali uvijek ima vremena za fanove reprezentacije BiH i svoje zanimljive karikature, u kojima Edin Džeko i Safet Sušić igraju glavne uloge.

"Sve je krenulo od malih nogu, kada sam 1994. godine upisao Zeničku školu stripa. Tu su objavljene moje prve strip table i tada sam počeo razvijati svoje crtačke sposobnosti. Ilustracijom se također bavim dugo, još od srednje škole, a posebnu pažnju posvećujem ilustracijama za dječiju literaturu. Dok sam studirao to mi je bio jedan od načina finansiranja studija, jer sam radio ilustracije knjiga i bajki za lokalne izdavačke kuće. Karikatura se jednostavno razvila iz svega toga. Klasične portrete sam radio na akademiji i u tome sam posebno uživao, i danas uživam, a kasnije sam sve to spojio u izradi karikatura", kazao je Cvjetković na početku razgovora za Klix.ba

Pored najzastupljenijih Sušića i Džeke ponekad se nađe i neki "top" igrač iz selekcije koja je u određenom trenutku protivnik Bosne i Hercegovine. Zdravko je dodao kako je dugo vremena imao želju da izradom karikatura i ilustracija doprinese lijepoj atmosferi koja vlada pred utakmice, ali zbog profesionalnih obaveza nije stigao uraditi nešto "za svoju dušu".

"Nakon nekog vremena jednostavno je 'prelomilo' pred onu nesretnu utakmicu Bosne i Hercegovine i Francuske 2011. godine. Prvi crteži nisu bili nešto spektakularni, više kao neke skice koje su tek kasnije trebale postati gotove ilustracije, ali zbog drugih obaveza nikad nisu. Onda sam nastavio crtati pred onaj nesretni baraž sa Portugalom, gdje sam za obje utakmice uradio neke crteže, a znamo kako je to sve završilo", izjavio je Zdravko, te dodao da je razmišljao da prekine crtati, jer je smatrao da našoj reprezentaciji ne ide kada on uzme olovku i papir u ruke.

"Ipak, pred utakmicu sa Grčkom nisam mogao da odolim, te sam se potrudio da ilustracija ne izgleda kao neka 'zezancija', kao one do tada, nego sam joj pristupio profesionalno, kao da radim za nekog klijenta, i vidi čuda, Grci su pali na Bilinom. Nakon toga na red je došla Latvija u gostima, koju smo također pregazili, a sada se nadam da će se niz nastaviti i u naredne dvije utakmice sa Slovačkom pa ćemo vidjeti kako dalje u oktobru", dodaje Cvjetković.

Zdravku je za jednu ilustraciju potrebno jedan do pet dana, a sve zavisi od složenosti ilustracije, ali i drugih obaveza. Nakon ideje dolazi razvijanje koncepta, potom izrada skice na papiru ili digitalno preko tableta za crtanje, a sve se na kraju usavrši kolorisanjem u Photoshopu.

Posljednja ilustracija koju je Zdravko napravio o temi reprezentacije Bosne i Hercegovine od sutra će biti na majicama Bosnian Kingdom Clothinga.

"Ilustracijama se bavim profesionalno, ali ovo za reprezentaciju je počelo iz zabave. Nakon ilustracije za utakmicu BiH - Grčka i nakon njene objave na Facebooku i mom blogu (www.zdravkocvjetkovic.blogspot.com), imao sam nekoliko ponuda za saradnju. Najkonkretniji su bili momci iz Bosnian Kingdom Clothinga, koji su predložili da naredne ilustracije koje budem radio, radim za njihove majice. Ilustracija za utakmicu protiv Slovačke trebala bi se naći na njihovim majicama već danas ili sutra", dodaje Zdravko. Zdravko se nada da nakon narednih utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine neće morati razmišljati o ostavljanju papira i olovke...

"Nadam se da ovaj put nećemo propustiti priliku da završimo prvi u grupi i tako izbjegnemo baraž. Nakon Slovačke ide Lihtenštajn, pa Litvanija i nadam se da ću nakon svih odigranih utakmica imati razloga za jednu slavljeničku ilustraciju, kojom ću proslaviti naš put u Brazil, a onda čekati izvlačenje grupa i smišljati nove fore za sljedeće ljeto", zaključio je Zdravko za naš portal.