Rekonstrukcija terena
21

Dugotrajne padavine nisu prolongirale radove na stadionu Zrinjskog, bit će spreman u junu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon dugotrajnih padavina stadion HŠK Zrinjski pod Bijelim Brijegom u Mostaru na kojem se izvode radovi rekonstrukcije terena je pod vodom, ali kako je za Klix.ba kazano to neće prolongirati radove koji se izvode na terenu bh. prava.

Predstavnik Nadzornog organa za izvođenje radova koji prati sve terene za Nogometni savez BiH Nedim Ćehajić za Klix.ba kaže da se radovi na ovom mostarskom stadionu izvode strogo po pravilima i da je jako zadovoljan poslom koji je do sada urađen.

Završeni su radova na pripremi podloge koji su uključivali potpunu zamjenu drenaže i postavljanje novog sustava navodnjavanja, a početkom ove sedmice se krenulo i s postavljanjem novog travnjaka.

Pojasnio je kako se u javnosti stvorila slika da su rokovi probijeni, zbog činjenica da je uprava Zrinjskog bez njihovog znanja angažovala podizvođača radova da im staru travu skine i odveze u Rodoč gdje su pripremali teren za treninge, što nema nikakve veze sa službenim djelom radova na rekonstrukciji terena.

"Ovdje je izvođač radova tek uveden u martu i radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom, a trebali biti okončani do kraja juna, kako je i predviđeno", kaže Ćehajić za Klix.ba.

Pojašnjava da je priprema terena urađena vrhunski i da dugotrajne padavine neće prolongirati radove.

"Sve je iskontolisano, nagibi i ravnost terena su dobri i geodetski prekontrolisani te je na bazi toga dato zeleno svjetlo za montažu trave i ovo vrijeme sa mnogo kiše neće utjecati u velikoj mjeri", tvrdi Ćehajić.

Pojašnjava da trava iz Grčke stiže kamionima kontinuirano i da ne smije stajati srolana te se mora postavljati u konitunuitetu dolaska, jer je živi organizam koji ne trpi da bude spakovan i čeka ljepše vrijeme, a s druge strane kako ističe, dosta vlage ne može škoditi toj travi.

"Ja očekujem da bi ona mogla biti montirana do kraja iduće sedmice, a nakon toga će se postavljati hibrid, odnosno vlakna koja ojačavaju teren. Sve ide svojim tokom i kad se završi postavljanje trave, izvođač radova je obavezan da je njeguje mjesec dana, a onda se tek kreće u proces stićevanja", pojasnio je Ćehajić za Klix.ba proces koji treba završiti prije nego što se na terenu zaigra utakmica.

Osmerostruki prvak BiH će na novom trenu krenuti u novu sezonu i evropske izazove koji čekaju ekipu Krunoslava Rendulića. Podsjetimo da su radovi na rekonstrukciji terena počeli 27. decembra prošle godine premještanjem starog travnjaka s glavnog terena stadiona HŠK Zrinjski na teren Sveučilišnog kampusa u Rodoču za treninge ekipe.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Prije početka radova, rukovodstvo Zrinjskog, vođeno iskustvom rekonstrukcije stadiona FK Velež na kojem su se rokovi probijani više puta, izrazilo je zabrinutost od mogućeg ponavljanja scenarija i tražilo garanciju da će se radovi izvoditi u skladu s postavljenim rokovima.

Izvođač radova je na teren uveden u maju, a prvak države je sve domaće utakmice proljetnog dijela premijer lige Bosne i Hercegovine u ovoj godini igrao na stadionu Bare u Čitluku, gdje će ovu sezonu i završiti.

Inače, radovi na stadionu Pod Bijelim Brijegom se odvijaju u okviru projekta Nogometnog saveza BiH "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH".

Većim dijelom projekt se finansira iz UEFA fondova i vlastitih sredstava NS BiH, dok manjim dijelom u realizaciji učestvuju klubovi i lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.