Teška situacija
44

Dramatična poruka iz Engleske: Pred nama je opasnost da izgubimo sve klubove i lige

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prvi čovjek engleskog FA-a Greg Clarke je dramatičnim obraćanjem upozorio englesku i svjetsku javnost da bi zbog finansijske štete koja je nastala usljed pandemije koronavirusa veliki broj klubova i liga s Otoka mogao biti uništen.

On je na hitnoj skupštini najvećeg nogometnog organa u Engleskoj istakao da je jedini spas u tome da svi ravnomjerno podnesu teret, što će biti veoma teško bez nekih ozbiljnih odluka.

"Nogomet se danas suočava s teškim ekonomskim izazovima koji premašuju najluđu maštu svih onih koji ga vode. Pandemija će biti praćena ekonomskim posljedicama i najviše će trpjeti poslovni sektori. Pred nama je ozbiljna opasnost da izgubimo sve klubove i lige jer se sve finansijski urušava, a mnogi omiljeni klubovi iz malih lokalnih zajednica bi mogli nestati", rekao je Clarke na skupštini FA-a.

On smatra da bi nagli pad prihoda mogao ostaviti nemjerljive posljedice na sve engleske lige i klubove, a također je rekao da mjere štednje u savezu i klubovima Premiershipa neće biti dovoljne.

"Ne vidim kako se neki mali klub može izdići ako dođe do najgoreg. Suočeni smo sa do sada nezapamćenom katastrofom i svi smo dio ove priče, od igrača, navijača, klubova, vlasnika i administratora, baš svi, i shodno tome svi moramo dati sve od sebe i podijeliti bol kako bismo spasili igru koju volimo", poručio je za kraj.

Šteta koju je do sada pretrpio engleski nogomet mjeri se u milijardama eura, a nema sumnje da će tako biti minimalno do kraja aprila u kojem se izvjesno neće igrati utakmice na Otoku.