Nogomet
60

Do 1. decembra imena kandidata za selektorsku poziciju

Piše: J. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon završene sjednice Izvršnog odbora NSBiH na kojoj je donesena jednoglasna odluka o smjeni Safeta Sušića, novinarima su se obraitli generali sektretar NSBiH Jasmin Baković, članovi IO Darko Ljubojević i Ivan Beus.

Na večerašnjoj trosatnoj sjednici IO NSBiH donesena su tri zaključka. Prvi zaključak je da je doveden u pitanje plasman BiH na Euro 2016, a drugi da se Sušić jednoglasno smjenjuje sa pozicije selektora. Treći zaključak je da se formira komisija IO-a koju čine predsjednik NSBiH Elvedin Begić, potpredsjednici Saveza Darko Ljubojević i Ivan Beus, tehnički direktor Denijal Pirić i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Senad Kajtaz.

Nadležnost ove komisije je da obavi razgovore sa potencijalnim kandidatima za mjesto selektora, odnosno da utvrdi prijedlog kandidata za selektorsku poziciju.

"Izvštni odbor se zahvaljuje selektoru Sušiću za izuzetno korektnu saradnju i rezultate koji su ostvareni u proteklom preiodu, odnosno historijski plasman na Svjetsko prvenstvo. To je nešto što Savez nikada neće zaboraviti", kazao je Baković.

Kako je kazao Ljubojević, rok za prijedlog kandidata za novog selektora je 1. decembar 2014.

Generalni sekretar NSBiH je kazao da je formirana ad hoc komisija koju čine potpredsjednik NSBiH Ivan Beus, član IO Nurdin Peštalić te Jasmin Baković.

"Naš zadatak je da sa selektorom Sušićem utvrdimo modalitete i eventualno sporne odredbe iz ugovora koji Safet Sušić ima", kazao je Baković.

Ivan Beus je kazao da od danas kreće novi projekat kako poboljšati atmosferu unutar reprezentacije i općenito u nogometu Bosne i Hercegovine. On je dodao da se u Savezu nadaju plasmanu na Euro 2016.

Ljubojević je kazao da još uvijek nisu razgovarali o potencijalnim kandidatimana mjesto selektora.

"Sušić je obrazložio trenutnu situaciju analizirajući prva četiri kola kvalifikacija u kojima je reprezentacija BiH osvojila dva boda", kazao je Ljubojević.